Salatieteellinen painonhallinta : elintarviketeollisuuden levittämät harhat julkisessa lihavuuden torjuntakeskustelussa
Tarkastelen Pro gradu –työssäni Euroopan komission ja 13 unionin jäsenmaan käymää terveyden edistämiskeskustelua. Keskustelu käydään aikana, jolloin sekä elintasosairaudet että lihavuus ovat lisääntyneet merkittävästi. Elintarviketeollisuudella on merkittävä rooli väestön terveydentilan taustavaikuttajana ja lisäksi se osallistuu aktiivisesti oman liiketoimintansa reunaehtoihin liittyvään yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun. Tarkoituksenani on nyt selvittää, minkälaisia haittoja julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö sisältää terveyden edistämisen kannalta. Näin pyrin omalta osaltani selittämään elintasosairauksien huomattavaa lisääntymistä ja yhteiskuntapolitiikan samanaikaista kyvyttömyyttä kohottaa kansanterveyttä.
Analyysi tapahtuu erittelemällä Euroopan komission vuonna 2005 julkaisemaa vihreää kirjaa ”Terveellisen ruokavalion ja liikunnan edistäminen: eurooppalainen ulottuvuus ylipainoisuuden, lihavuuden ja kroonisten sairauksien ehkäisemisessä” ja siihen saapuneita unionin jäsenmaiden terveysministeriöiden vastauslausuntoja. Analyysi suoritettiin deduktiivisella tyypittelyllä, jonka avulla aineistosta muodostettiin 16 tyypillisintä toimenpide-ehdotusta terveyden edistämiseksi Euroopan unionialueella.
Terveyden yhteiskunnallinen edistäminen muuttui jäsenmaiden käsittelyssä pääasiassa lihavuuden torjunnaksi. Sekä komissio että jäsenmaat toistivat elintarviketeollisuuden korostamaa viestiä terveysvalistuksen, pelkkien liikuntamahdollisuuksien sekä kevyt- ja terveystuotteiden lisäämisen tarpeesta sivuuttaen täysin epäterveellisten tuotteiden tarjonnan lihavuuden lisääntymisen taustalla ja pitkälle käsiteltyjen valmisruokien vaikutuksen elintasosairauksien lisääntymisen taustalla. Samalla aineistossa esitettiin elintarviketeollisuus luotettavana ja aktiivisena yhteistyökumppanina, jonka kanssa yhteistyötä tulisi suosia jatkossakin yritysten toiminnan säätelyn sijaan.
Lihavuuden nostaminen ensisijaiseksi syyksi elintasosairauksien taustalla ajaa sekä yksilön että julkisen sektorin toimenpiteisiin, jotka ovat tehottomia tai saattavat jopa lisätä elintasosairauksia. Samoin laaja-alainen yhteistyö elintarviketeollisuuden kanssa on tähän mennessä palvellut ainoastaan yritysten markkinaintressiä kansanterveyden kustannuksella.
...
Muu nimeke
Elintarviketeollisuuden levittämät harhat julkisessa lihavuuden torjuntakeskustelussaMetadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Kohti eettistä ja vastuullista painopuhetta ja -käytäntöjä : lihavuuden stigma ja sen vähentäminen
Koivumäki, Terhi; Harjunen, Hannele; Hagström, Tiia; Mikkilä, Katri; Pusa, Tuija; Lahti-Koski, Marjaana (Valtioneuvoston kanslia, 2023)Tämä raportti esittää suositukset, tulokset ja tutkimusmenetelmät valtioneuvoston kanslian rahoittamassa Kohti eettistä ja vastuullista painopuhetta ja -käytäntöjä -hankkeessa. Hankkeen toteuttivat Suomen Sydänliitto ja ... -
Lihavuuden stigma : potilaiden kokemuksia painopuheeseen liittyvästä vuorovaikutuksesta terveydenhuollossa : hermeneuttisfenomenologinen tutkimus.
Hagström, Tiia (2023)Lihavuuden stigma eli häpeäleima on epätoivottua, kielteistä sosiaalista leimaantumista. Tutkimusten mukaan lihavuuden stigman kokemukset heikentävät kokijansa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä, aiheuttaen ... -
Nuorten painon kokeminen ja laihduttaminen : Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study ja WHO-koululaistutkimus
Ojala, Kristiina (Jyväskylän yliopisto, 2011) -
15-vuotiaiden nuorten ylipaino ja painon kokeminen WHO-koululaistutkimuksessa
Välimaa, Raili; Ojala, Kristiina; Tynjälä, Jorma; Villberg, Jari; Kannas, Lasse (Suomen lääkäriliitto, 2005)Lähtökohdat -- Lasten ja nuorten ylipainoisuus on yleistynyt monissa länsimaissa. Tässä artikkelissa tarkastellaan kansainvälisen WHO-koululaistutkimuksen perusteella ylipainoisuuden esiintymistä 15-vuotiailla nuorilla ... -
Developing the "Choosing Health" Digital Weight Loss and Maintenance Intervention : Intervention Mapping Study
Palacz-Poborczyk, Iga; Idziak, Paulina; Januszewicz, Anna; Luszczynska, Aleksandra; Quested, Eleanor; Naughton, Felix; Hagger, Martin S; Pagoto, Sherry; Verboon, Peter; Robinson, Suzanne; Kwasnicka, Dominika (JMIR Publications Inc., 2022)Background: Digital health promotion programs tailored to the individual are a potential cost-effective and scalable solution to enable self-management and provide support to people with excess body weight. However, ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.