Show simple item record

dc.contributor.authorPiirainen, Marjukka
dc.contributor.authorLaurén, Kirsi
dc.contributor.editor
dc.date.accessioned2024-02-02T11:16:05Z
dc.date.available2024-02-02T11:16:05Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationPiirainen, M. & Laurén, K. (2023). Suolla marjastamisen muuttuva kulttuuriperintö. <em>J@rgonia</em>.21(42), 225-248. <a href="http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401291590" target="_blank">http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401291590</a>
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/93243
dc.description.abstractArtikkelin aiheena on suolla marjastamiseen liittyvä kulttuuriperintö ja siinä tapahtuneet muutokset. Upottavilla ja märillä soilla marjastaminen poikkeaa metsämarjojen poimimisesta. Marjojen löytäminen ja suolla selviäminen vaativat erityistä tietoa ja taitoa, joiden välittäminen sukupolvelta toiselle perheiden sisällä on vähentynyt kaupungistumisen myötä. Tutkimuksessa kysytäänkin: millainen on soilla marjastamiseen liittyvä kulttuuriperintö nykypäivänä ja millaista hyvinvointia se tuottaa? Suolta perinteisesti haettujen aineellisten hyödykkeiden, kuten marjojen, sienten ja riistan tavoittelun rinnalle on noussut yhä vahvemmin luonnon aineeton hyödyntäminen. Tämä näkyy myös marjastuskulttuurissa, jossa soilta poimitut lakat ja karpalot eivät enää välttämättä ole pääasiallinen syy suolle marjastamaan menemiselle. Suolta haetaan virkistystä ja luontoelämyksiä, jotka syntyvät ennen kaikkea marjastajan ja suon välisessä vuorovaikutuksessa. Marjastus tarjoaa henkilökohtaisen väylän moniaistiseen yhteyteen ei-inhimillisen suon kanssa, missä syntyy tunne yhteenkuuluvuudesta muuhun luontoon. Marjasaalis lisää hyvänolon tunnetta. Näitä hyvinvointiin kytkeytyviä ulottuvuuksia halutaan välittää marjastukseen kuuluvana arvokkaana kulttuuriperintönä myös tulevaisuuteen. Tutkimuksen aineistona hyödynnetään vuosina 2018–2022 marjastuskokemuksistaan kertoneiden suomalaisten suolla kulkijoiden kirjoituksia ja suullisia haastatteluja. Aineistoa analysoidaan temaattisen sisällönanalyysin keinoin kulttuuriperinnön ja hyvinvoinnin käsitteiden näkökulmista.fi
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.publisherHistorian ja etnologian laitoksen tutkijat ry, Jyväskylän yliopisto
dc.relation.ispartofseriesJ@rgonia
dc.rightsCC BY 4.0
dc.titleSuolla marjastamisen muuttuva kulttuuriperintö
dc.typearticle
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202401291590
dc.description.reviewstatuspeerReviewed
dc.format.pagerange225-248
dc.relation.issn1459-305X
dc.relation.numberinseries42
dc.relation.volume21
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© Marjukka Piirainen & Kirsi Laurén
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.subject.ysohyvinvointi
dc.subject.ysoluonnonperintö
dc.subject.ysosuot
dc.subject.ysomarjanpoiminta
dc.format.contentfulltext
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p1947
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p27223
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p10981
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p2898
dc.rights.urlhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

CC BY 4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as CC BY 4.0