Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorKuhmonen, Tuomas
dc.contributor.authorKuhmonen, Irene
dc.date.accessioned2023-06-07T06:29:48Z
dc.date.available2023-06-07T06:29:48Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationKuhmonen, T., & Kuhmonen, I. (2023). Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen. <i>Maaseutututkimus</i>, <i>31</i>, 19-53. <a href="https://doi.org/10.51807/maaseutututkimus.119984" target="_blank">https://doi.org/10.51807/maaseutututkimus.119984</a>
dc.identifier.otherCONVID_183404224
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87493
dc.description.abstractResilientti ruokajärjestelmä kykenee turvaamaan jatkuvasti ravitsemuksen siitä riippuvaisille ihmisille. Tarkastelemme tutkimuksessamme Suomen ruokajärjestelmän kehitysdynamiikkaa resilienssin näkökulmasta aikavälillä 1334–2022. Tunnistimme analyysissä kuusi regiimiä: laajentumisregiimi, edistysregiimi, karjatalousregiimi, esimoderni regiimi, modernisaatioregiimi ja globalisaatioregiimi. Regiimit ovat olleet polkuriippuvaisia ja vaihtuneet vain kriisien myötä, mutta samalla kriisit ovat johtaneet järjestelmän resilienssin menetykseen eri mittakaavoissa. Kussakin regiimissä ovat toistuneet uudelleenorganisoitumisen, kasvun, kangistumisen ja purkautumisen vaiheet. Kukin regiimi on vuorollaan ajautunut sisäisten kestävyysongelmien ajamana hauraaseen ja häiriöherkkään tilaan, jolloin ulkoiset tekijät ovat johtaneet regiimin luhistumiseen ja resilienssin menetykseen, mutta samalla mahdollistaneet järjestelmän suuntautumisen kokonaan uudelle polulle. Suurimmissa murroksissa tämä suunta on löytynyt edellisen regiimin kääntöpuolelta. Systeemisen muutoksen – kuten kestävyysmurroksen – hallitseminen siten, että järjestelmä kykenee myös murrosvaiheessa täyttämään tehtävänsä, on historian esimerkkien valossa haastava tehtävä.fi
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.publisherMaaseudun uusi aika ry
dc.relation.ispartofseriesMaaseutututkimus
dc.rightsCC BY 4.0
dc.subject.otherhistoria
dc.subject.otherkestävyyssiirtymä
dc.subject.otherregiimi
dc.subject.otherresilienssi
dc.subject.otherruokajärjestelmä
dc.titleSuomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen
dc.typearticle
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202306073563
dc.contributor.laitosKauppakorkeakoulufi
dc.contributor.laitosSchool of Business and Economicsen
dc.contributor.oppiaineKestävä liiketoiminta ja talous (painoala)fi
dc.contributor.oppiaineYritysten ympäristöjohtaminenfi
dc.contributor.oppiaineResurssiviisausyhteisöfi
dc.contributor.oppiaineSustainable Businessfi
dc.contributor.oppiaineSustainable Business and Economy (focus area)en
dc.contributor.oppiaineCorporate Environmental Managementen
dc.contributor.oppiaineSchool of Resource Wisdomen
dc.contributor.oppiaineSustainable Businessen
dc.type.urihttp://purl.org/eprint/type/JournalArticle
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.description.reviewstatuspeerReviewed
dc.format.pagerange19-53
dc.relation.issn2670-2347
dc.relation.volume31
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© 2023 Maaseutututkimus
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.subject.ysoresilienssi
dc.subject.ysokestävä kehitys
dc.subject.ysoruokajärjestelmät
dc.subject.ysokriisit
dc.subject.ysomaatalous
dc.subject.ysosiirtymävaiheet
dc.subject.ysohistoria
dc.format.contentfulltext
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p25253
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p8470
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p37958
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p6173
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p4503
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p21130
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p1780
dc.rights.urlhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.relation.doi10.51807/maaseutututkimus.119984
dc.type.okmA1


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

CC BY 4.0
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on CC BY 4.0