Tekniikan alalla opiskelevien naisten ammatillisen identiteetin diskurssit : sukupuoli osana ammatillista identiteettiä
Authors
Date
2021Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tämä laadullinen tapaustutkimus tarkastelee miesenemmistöisellä alalla opiskelevien naisten ammatillista identiteettiä ja sukupuolta osana sitä. Suomessa työelämän ja opintojen sukupuolen mukainen jakautuminen eli segregaatio on voimakasta, joten aihe on yhteiskunnallisesti tärkeä. Miesenemmistöisillä aloilla opiskelevia ja työskenteleviä naisia on tutkittu jonkin verran, mutta ei juurikaan ammatillisen koulutuksen kontekstissa, joten tutkimukseni tuo kentälle uutta tietoa.
Tutkimuskysymykseni ovat: 1) Millaisten diskurssien kautta ammatillinen identiteetti rakentuu miesenemmistöisellä alalla opiskelevien naisten puheessa ja miten näitä diskursseja rakennetaan kielellisesti? 2) Mikä sukupuolen merkitys on osana ammatillisen identiteetin diskursseja?
Tutkimukseni teoreettisen lähestymistavan muodostavat kriittinen diskurssintutkimus ja systeemis-funktionaalinen kieliteoria. Tutkimukseni keskeisimmät käsitteet ovat ammatillinen identiteetti ja diskurssit. Ammatillinen identiteetti sisältää käsitykset itsestä ammatillisena toimijana (Eteläpelto & Vähäsantanen 2006), ja monikollisella diskurssien käsitteellä viittaan tunnistettaviin ja kiteytyneisiin merkityksellistämisen tapoihin (Pietikäinen & Mäntynen 2019).
Haastattelin kolmea voimakkaasti miesenemmistöisellä alalla opiskelevaa naista. Naiset opiskelivat aikuiskoulutuksessa eräässä ammatillisessa oppilaitoksessa. Etsin ja analysoin litteroidusta haastatteluaineistosta keskeiset ammatillista identiteettiä rakentavat diskurssit, jonka jälkeen tarkastelin diskurssien kielellistä rakentumista systeemis-funktionaalisen kieliteorian interpersoonaisen ja ideationaalisen metafunktion valossa.
Löytämäni diskurssit ovat fyysisyyden diskurssi, tulevaisuusdiskurssi, oppimisen diskurssi ja naissukupuoli ongelmana -diskurssi. Ammatillinen identiteetti hahmottuu diskursseissa fyysisen työskentelyn ja fyysisten ominaisuuksien, tulevaisuudennäkymien ja oppimiskokemusten kautta. Opiskelijoiden osaaminen kyseenalaistetaan usein heidän sukupuolensa perusteella, jolloin heidän todellinen osaamisensa jää huomiotta.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29341]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon representaatiot ja diskurssit sanomalehtien pääkirjoituksissa
Järvenpää, Taina (2020)Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului 1980-luvulla vielä yli 90 prosenttia suomalaisista. Vuoden 2020 alussa suomalaisista noin 68 prosenttia lukeutui kirkon jäseniksi. Institutionaalisen uskonnon asema horjuu ... -
Sanna Mariniin ja Alexander Stubbiin liitetyt diskurssit Helsingin Sanomissa
Suhonen, Ella-Maria (2021)Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, millaisia diskursseja Sanna Mariniin ja Alexander Stubbiin on liitetty Helsingin Sanomissa niinä aikoina, kun heidät on nimitetty Suomen pääministereiksi. Lisäksi tarkastelen diskurssien ... -
Sukupuolen ja perheen representaatiot sateenkaariaiheisissa lastenkirjoissa
Ahveninen, Emma (2021)Tutkielmassa tarkastellaan sukupuolen ja perheen representaatioita viidessä kirjaston queer-teemahyllyn lastenkirjassa. Tutkimuskysymykset ovat: 1) Millaisia sukupuolen representaatioita kirjaston sateenkaarihyllyn ... -
Sanna Marinin hallituksen diskurssit Twitterissä joulukuussa 2019
Koskelo, Anna-Kaisa (2020)Tutkielman tavoitteena on selvittää, millä tavalla Sanna Marin hallituksesta keskustellaan Twitterissä Marinin nimittämisen jälkeen joulukuussa 2019. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä, sillä Marinin hallituksessa on ensimmäis-tä ...