Oikeudenmukaisuus suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa
Puupponen, A., Paloviita, A., & Huttunen, S. (2024). Oikeudenmukaisuus suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa. In J. M. Korhonen (Ed.), Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025 (pp. 107-132). Into Kustannus. https://sorsafoundation.fi/oikeudenmukainen-siirtyma-suomessa-2025/
Editors
Date
2024Copyright
© 2024 Tekijät ja Kalevi Sorsa -säätiö
Tarkastelemme tässä luvussa oikeudenmukaisuutta suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksessa. Käsittelemme erityisesti tuotannon, kuluttajien ja kansalaisuuden sekä teknologisen kehittymisen näkökulmia, joiden perusteella esittelemme vaihtoehtoja oikeudenmukaisiin ratkaisuihin. Ruokajärjestelmä on laaja ja ristikkäisille tavoitteille rakentunut kokonaisuus, jossa monet toiminnot läpileikkaavat globaalin, kansallisen ja paikallisen tason. Oikeudenmukaisten ratkaisujen toimeenpanossa korostamme osallisuuden ja yhteistyön merkitystä sekä julkisten ja yksityisten tavoitteiden yhteensovittamista. Tämä on tärkeää, jotta murrokselle saadaan kuluttajien hyväksyntä, viljelijöiden ja ruokajärjestelmän työntekijöiden kestävä toimeentulo turvataan, maankäytön ratkaisuista saadaan toimivia ja kestävien innovaatioiden kaupallistamista ja leviämistä edistetään. Tarkastelu tapahtuu Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Just Food -hankkeen tutkimustulosten kautta. Kuusivuotinen hanke (2019–2025) tutkii, miten siirtymä ilmastoviisaaseen ja terveelliseen ruokajärjestelmään voidaan tehdä kestävästi, hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti.
...


Publisher
Into KustannusParent publication ISBN
978-952-393-522-8Is part of publication
Oikeudenmukainen siirtymä Suomessa 2025Keywords
Original source
https://sorsafoundation.fi/oikeudenmukainen-siirtyma-suomessa-2025/Publication in research information system
https://converis.jyu.fi/converis/portal/detail/Publication/243924769
Metadata
Show full item recordCollections
Related funder(s)
Research Council of FinlandFunding program(s)
Strategic research programmes, AoFAdditional information about funding
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama Just Food -hanke (2019–2025)License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta
Ervasti, Aino (2021)Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta. Reilu ruokamurros tarkoittaa ruokajärjestelmän rakenteellista kestävyysmurrosta sosiaalisesti ... -
Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen
Kuhmonen, Tuomas; Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2023)Resilientti ruokajärjestelmä kykenee turvaamaan jatkuvasti ravitsemuksen siitä riippuvaisille ihmisille. Tarkastelemme tutkimuksessamme Suomen ruokajärjestelmän kehitysdynamiikkaa resilienssin näkökulmasta aikavälillä ... -
What is (not) the point of just transition in food systems?
Kortetmäki, T. (Wageningen Academic Publishers, 2022)Food systems are confronted with a low-carbon transition challenge. The need for significant emission reductions in industrial food systems implies significant systemic transformations in food production, processing, and ... -
Policy mixes for just transitions : A holistic evaluation framework
Kaljonen, Minna; Paloviita, Ari; Huttunen, Suvi; Kortetmäki, Teea (Elsevier, 2024)In this paper, we develop a holistic policy evaluation framework that aims to harness a fuller potential of just transitions. Although appeals for broader understanding of just transitions are becoming louder, applicable ... -
Reilua ruokaa tänään ja huomenna : suosituksia kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi
Silvasti, Tiina; Paloviita, Ari; Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi; Puupponen, Antti; Tikka, Ville (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2019)