Ukrainan sotaan liittyviä kyberattribuointeja
Tekijät
Päivämäärä
2024Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat#autotoc-item-autotoc-2.
Tekijänoikeudet
© The Author(s)
Tutkimuksessa tarkastellaan käynnissä olevaan Ukrainan sotaan liittyviä ky-berhyökkäyksiä. Maailmassa, jossa kyberhyökkäykset yleistyvät ja maailman-poliittinen tilanne kärjistyy, kyberhyökkäysten attribuoinnin merkitys kasvaa. On yhä tärkeämpää tietää mikä toimija on kyberhyökkäyksen tekijä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on valottaa, miten kyberhyökkäyksiä ajankohtaisessa kontekstissa on attribuoitu. Lisäksi tutkimuksella pyritään tuomaan lisäarvoa tarkastelemalla myös sitä, kuka attribuoi kyberhyökkäyksiä sekä attribuoivan toimijan suhdetta kyberhyökkäyksen kohteeseen.
Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksen ja dokumenttianalyysin yhdistelmänä. Kirjallisuuskatsauksessa on käytetty lähinnä aiempaa tutkimusta aiheesta ja dokumenttianalyysissa kansalaisjärjestön CyberPeace Instituten tie-tokantaa Ukrainan sotaan liittyvistä kyberhyökkäyksistä.
Tutkimusaineiston perusteella yleisin attribuointikeino on itseattribuointi. Näitä tapauksia ei kuitenkaan ole sisällytetty tähän tutkimukseen koska ne ei-vät valota sitä, miten attribuointi tapahtuu. Tutkimuksen perusteella yleisin keino attribuoida kyberhyökkäyksiä on haittaohjelma, joka sitoo hyökkäyksen tiettyyn toimijaan. Haittaohjelma toimii yleensä muiden indikaattoreiden kans-sa attribuoinnin perustana. Toiseksi yleisin keino attribuoida kyberhyökkäyk-siä on tutkimuksen perusteella verkkotunnus. Verkkotunnus on toiminut attri-buoivana indikaattorina varsinkin disinformaatiotapauksissa.
Tutkimuksessa Ukraina oli yksittäisenä maana yleisin hyökkäyksen koh-demaa ja attribuoiva taho oli myös yleensä ukrainalainen julkisella puolella toimiva CERT-UA. Tutkimuksen perusteella viranomaiset ovat attribuoineet enemmän hyökkäyksiä kuin yksityiset toimijat. Yksityissektorin kyberturvalli-suustoimijoista varsinkin yhdysvaltalaiset toimijat ovat merkittävä tekijä.
Tämän tutkimuksen tulokset eivät ole yleistävissä, mutta antavat toivottavasti lisää ymmärrystä ilmiöstä.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29574]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
YK:n turvallisuusneuvoston legitimiteetti Ukrainan sodan kontekstissa : kriittinen diskurssianalyysi Ukrainan rauhaa ja turvallisuutta käsittelevästä kokouksesta syyskuussa 2022
Rosqvist, Sonja (2024)Venäjän ja Ukrainan välinen historiaa kantautuu pitkälle, mutta tuoreimmaksi konfliktiksi voidaan katsoa Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan vuonna 2022. Ukrainan sota on luonut haasteita kansainväliselle yhteisölle ... -
Melperi läksi sotaan (4/4 F)
Tuntematon tekijä (s. d.) -
Ennen minä lähden Tonavalle Turkinmaalle sotaan (4/4 F)
Tuntematon tekijä (s. d.) -
Eikä niitä poikia sotaan viedä (4/4 F)
Tuntematon tekijä (s. d.) -
Kulttuuridiplomatian näkökulma kylmään sotaan
Koivunen, Pia; Mikkonen, Simo (Suomen historiallinen seura ry, 2022)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.