Liikkumisen merkitykset ja esteet Pierre Bourdieun pääomateorian valossa – Haastattelututkimus 16–20-vuotiaista naisista
Abstract
Tämän liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää 16–20-vuotiaiden nuorten naisten liikkumisen merkityksiä ja esteitä liikuntasosiologisesta näkökulmasta Bourdieun (1986) pääomateorian valossa. Pääomateoria käsittää taloudellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen pääoman. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui kahden eri teorian, merkitysten ja esteiden sekä pääomateorian, ympärille aikaisempaan tutkittuun tietoon pohjautuen. Tämä poikkeaa aiemmista tutkimuksista, sillä vastaavaa jaottelua ei ole aiemmin tehty. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja tieteenfilosofisesti se pohjautuu fenomenologis-hermeneuttiseen tutkimusperinteeseen. Tutkimuksen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla yksilöhaastatteluilla (n = 5) ja se analysoitiin aineistolähtöisellä teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla.
Haastatteluaineiston perusteella liikkumisen merkityksiä ja esteitä esiintyi jokaisessa kolmessa pääomassa. Taloudellisen pääoman merkitykset kulminoituvat liikuntavälineisiin ja -vaatteisiin, kun taas esteiksi mainittiin liikuntaharrastusten ja urheiluvälineiden kalleus. Kulttuurisen pääoman alueella nuorten naisten kokemat liikunnan vaikutukset mielelle ja keholle olivat merkityksellisiä. Sen sijaan keskeisiksi esteiksi nousivat opinnot, omat voimavarat ja ajanpuute. Sosiaalisen pääoman merkitykset keskittyvät sosiaalisiin kontakteihin ja yhdessä liikkumiseen. Samoin esteet liitettiin muihin ihmisiin ja sosiaalisiin suhteisiin.
Nuorten vähäinen liikkuminen on yhteiskunnallinen ilmiö, sillä sen vaikutukset ulottuvat eri tasoille yhteiskunnassa niin nykyhetkellä kuin tulevaisuudessa. Eri suunnista tulevilla liikuntakäsityksillä ja liikuntapuheella sekä liikuntapoliittisella päätöksenteolla on seurauksia yksilön käyttäytymiseen niin taloudellisesta, kulttuurisesta kuin sosiaalisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Ihminen pyrkii toimimaan tässä ristipaineessa parhaimmalla mahdollisella tavalla elääkseen elämäänsä mieluisalla tavalla. Omien ajatusten ja muiden näkemysten ohjaamina yksilö valitsee liikkua tai jättää liikkumatta. Liikuntapoliittisessa päätöksenteossa olisi tärkeää pystyä tekemään liikkumista edistäviä ratkaisuja sekä eri yhteisöjen olisi merkityksellistä järjestää toimintaansa kaiken tasoisia liikkujia aktivoiden, jotta nuorten naisten liikkumisen esteet vähenisivät.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2024
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202409085837Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)