ERP-järjestelmän implementoinnin vaikutukset laskenta-ammattilaisten näkökulmasta
Abstract
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia, millaisia vaikutuksia ERP-järjestelmän implementoinnilla on laskenta-ammattilaisten näkökulmasta. ERP-järjestelmän käyttöönoton vaikutuksia on tutkittu aikaisemmin esim. ylimmän johdon ja IT-johtajien näkökulmasta, mutta vain vähän tutkimusta on tehty laskenta-ammattilaisten näkökulmasta. Tutkimuskirjallisuuden mukaan ERP-implementointi on yksi monimutkaisimpia ja kalleimpia IT-investointeja, joka vaikuttaa koko organisaatioon – ja usein myös ERP-investoinnin vaikutukset koetaan eri sidosryhmien keskuudessa eri tavalla.
Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja case-yritykseksi saatiin omalla toimialallaan merkittävä suomalainen toimija. Case-yrityksessä aloitettiin muutamia vuosia sitten uuden ERP-järjestelmän implementointi ja tässä tutkimuksessa keskityttiin vertailemaan, millaisia samankaltaisuuksia ja toisaalta eroavaisuuksia on löydettävissä ERP-tutkimuskirjallisuudessa esitettyjen asioiden ja case-yrityksessä työskentelevien laskenta-ammattilaisten kokemusten välillä.
Tutkimustulosten mukaan case-yrityksen syyt käyttöönottaa uutta ERP-järjestelmää liittyvät ensisijaisesti kolmeen tekijään: edellisen ERP-järjestelmän vanheneminen, nykyisten prosessien ja toimintatapojen harmonisointi, parantunut läpinäkyvyys ja tehokkuus. Haastateltavien nimeämät kriittiset menestystekijät olivat linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa ja nämä olivat: ylimmän johdon sitoutuminen, projektijohtaja, datan tarkkuus, implementaatiotiimi ja koulutus. Case-yrityksessä toteutetaan jälkiseurantaa, mutta kriittiset suorituskyvyn mittarit ovat enemmän transaktionaalisia mittareita, joilla mitataan ja seurataan automaatioastetta ja volyymimäärää. Laadullisten mittareiden kehittämisessä ja soveltamisessa nähdään haasteita ERP-järjestelmän moninaisten vaikutusten ja aineettoman luonteen vuoksi. Uuden ERP-järjestelmän käyttöönoton myötä laskenta-ammattilaiset pystyvät keskittymään enemmän analyysia vaativiin tehtäviin rutiininomaisten tehtävien sijasta. Haasteet liittyvät edelleen uuden käyttöönotetun ERP-järjestelmän asetusten konfigurointiin sekä yhteisesti sovittujen globaalitoimintatapojen löytymiseen.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2024
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202406254996Use this for linking
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)