Selitettävät tekoälymallit (XAI) kyberuhkien havainnoinnissa
Abstract
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan selitettäviä tekoälymalleja kyberuhkien havainnoinnissa. Kybertoimintaympäristö on jatkuvassa murroksessa hyökkäysten monimutkaistuessa ja muuttuessa entistä vakavimmiksi. Hyökkäyksiä toteuttavien uhkatoimijoiden toimintaa pyritäänkin havaitsemaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta esimerkiksi arkaluonteisten tietojen varastaminen, kiristyshaittaohjelmien toteuttaminen tai muu vihamielinen toiminta kyettäisiin proaktiivisesti estämään. Kyberturvallisuuden alalla tekoälyä on otettu laajalti käyttöön erilaisten kone- ja syväoppimismallien muodossa. Suurin osa tekoälymalleista on kuitenkin niin monimutkaisia, ettei niiden toiminta ole läpinäkyvää tai selitettävissä.
Tutkimustehtävänä oli selvittää, miten selitettäviä tekoälymalleja voitaisiin hyödyntää kyberuhkien havainnoinnissa. Lisäksi tutkimuksessa pyrittiin löytämään vastauksia, voidaanko selitettävän tekoälyn avulla saavuttaa korkeampaa luotettavuutta ja tarkkuutta kyberturvallisuuden ratkaisuissa. Kolmantena tutkimusta tukevana lähestymiskulmana on, voisivatko kriittisien infrastruktuurin organisaatiot ja niihin vertautuvat instanssit, joilla on korkeat vaatimukset käytetyille tietojärjestelmille, hyötyä selitettävyydestä kyber-turvallisuuden ratkaisuissa.
Pro gradu -tutkielman teoreettinen viitekehys koottiin edellä mainittujen tutkimuskysymysten näkökulmasta ja se taustoittaa lukijalle tutkittavaa aihetta ja siihen läheisimmin kytkeytyviä aihepiirejä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimusaineistoksi valikoitui kirjallisia dokumentteja sekä niiden tueksi yksi asiantuntijahaastattelu. Kirjallinen aineisto koostui alan tieteellisistä artikkeleista. Tutkimuksen tarkoituksena oli löytää ilmiöitä ja merkityksiä tutkimuskysymysten ympäriltä.
Sisällönanalyysin tuloksina tutkimusaineistoista muodostettiin kolme yhdistävää luokkaa, jotka olivat: ”XAI-mallien kysyntä ja niiden tuoma vahvistus kyberturvallisuuden tekoälyratkaisuissa”, ”Perinteisten koneoppimismallien lähes tavoittamattomiin kasvanut takamatka kilpajuoksussa uusia hyökkäystyyppejä vastaan” sekä XAI-mallien tutkimuksen tarpeen kasvu kyberturvallisuuden alalla.”
Lopuksi muodostettiin johtopäätökset, joiden mukaan selitettävällä tekoäly parantaa tekoälymallin läpinäkyvyyttä ja sitä kautta luotettavuutta kyberturvallisuuden ratkaisuissa. Luotettavuus liittyy läheisesti tekoälymallien ja niihin kytkeytyvien sidosryhmien välille. Selitettävän tekoälyn tutkimukseen kaivataan lisäksi vahvaa kontribuutiota sekä yrityksiltä, että tiedeyhteisöiltä. Havaittiin myös, että tutkimukseen on tärkeää liittää useita eri tieteen-aloja.
Asiasanat: selitettävä tekoäly, XAI, kyberuhka, havainnointi, black-box, kyberturvallisuus
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2024
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202405304108Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)