Kasvisruokavalion yhteys mielenterveyteen
Abstract
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli selvittää, onko kasvisruokavaliolla yhteyttä mielenterveyteen, ja jos on, millainen tämä yhteys on. Lisäksi tarkasteltiin, onko
kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla vaikutusta yhteyteen.
Sekä kasvisruokavaliot että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Mielenterveyden häiriöistä on muodostunut maailmanlaajuinen ongelma, joka aiheuttaa muun muassa
ennenaikaisia kuolemia ja neljänneksi eniten työkyvyttömyyttä. Mielenterveyden häiriöiden lisääntyminen johtuu osaltaan siitä, että tietoisuus näistä on lisääntynyt. Kasvisruokavalioiden
suosion kasvun taustalla taas ovat muun muassa ilmastonmuutos, sillä lihantuotanto aiheuttaa
kasvihuonekaasuja, sekä terveydelliset syyt, sillä kasvisruokavalioiden on todettu muun muassa
pienentävän riskiä monille sairauksille. Lihan vaikutusta mielenterveyteen on tutkittu jonkin
verran, mutta kasvisruokavalioiden suuren suosion takia on tärkeää tutkia myös kasvisruokavalioiden yhteyttä mielenterveyteen.
Kirjallisuushaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten toteutettiin kolmeen tietokantaan;
PsycINFO, PubMed ja Medline. Sisäänotto- ja poissulkukriteerien avulla katsaukseen valikoitui lopullisesti seitsemän poikkileikkaustutkimusta. Valikoituneista tutkimuksista viidessä todettiin kasvisruokavaliolla olevan tilastollisesti merkitsevä yhteys mielenterveyteen. Yhden tutkimuksen mukaan kasvisruokavalion noudattamisella on negatiivinen yhteys mielenterveyteen.
Kolmessa tutkimuksessa sen sijaan todettiin terveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa täysjyväviljoilla, hedelmillä, vihanneksilla, pähkinöillä, palkokasveilla ja kasviöljyillä, olevan positiivinen yhteys mielenterveyteen, ja epäterveellisellä kasvisruoalla, eli muun muassa mehuilla, sokerijuomilla, jalostetuilla viljoilla ja makeisilla, olevan negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Yksi tutkimus totesi ainoastaan epäterveellisellä kasvisruoalla olevan yhteys mielenterveyteen.
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tulosten perusteella ei voida suoraan todeta, että
kasvisruokavaliolla olisi positiivinen tai negatiivinen yhteys mielenterveyteen. Sen sijaan katsauksen tulokset tukevat tietoa siitä, että kasvisruokavalion ravitsemuksellisella laadulla olisi
yhteys mielenterveyteen. Terveellisellä kasvisruoalla voidaan pienentää riskiä ja ehkäistä muun
muassa masennusta, ahdistusta ja psyykkistä kuormittuneisuutta. Sen sijaan epäterveellinen
kasvisruokavalio on yhteydessä näiden riskin suurenemiseen.
Main Author
Format
Theses
Bachelor thesis
Published
2024
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202405203740Use this for linking
Language
Finnish