Miten sosiaalisesta raportista tulee tosi? : diskurssianalyysi sosiaalialan ammattilaisten vakuuttavasta kielenkäytöstä
Abstract
Rakenteellinen sosiaalityö voidaan nähdä yhteiskunnallisena vaikuttamistyönä, jolla tavoitellaan muutosta. Sosiaalihuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli tiedon tuottajana ja välittäjänä yksilötason ja rakenteellisen tason välillä. Sosiaalinen raportointi on yksi keskeinen tiedon välittämisen menetelmä. Tämän
tutkimuksen tavoitteena on ollut selvittää, miten sosiaalialan ammattilaiset tuottavat tietoa sosiaalihuollon asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteydestä yhteiskuntaan sekä selvittää, miten he pyrkivät vakuuttamaan kuvatessaan noita asioita. Tutkimukseni on toteutettu laadullisena tutkimuksena diskurssianalyysin keinoin. Tarkemmin olen analysoinut raporteista koostuvaa aineistoa viiden faktuaalistamisstrategian avulla. Näitä vakuuttamisen strategioita ovat 1. itse todettuun vetoava strategia, 2. vaihtoehdottomuuteen nojaava strategia, 3. kvantifioiva strategia, 4. sosiaalisiin normeihin tukeutuva strategia ja 5. asiantuntijuuteen tukeutuva strategia. Tutkimukseni aineistona ovat toimineet Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vuonna 2023 laaditut sosiaaliset raportit (N 79).
Tutkimustulosten mukaan sosiaalialan ammattilaiset nojaavat sosiaalisissa raporteissa kaikkiin faktuaalistamisstrategioihin. Asiakastyöstä nouseva asioiden ja ilmiöiden kiinnittyminen yhteiskunnalliseen tasoon vaatii kuitenkin kontekstisidonnaista tulkintaa, jotta vakuuttaminen kiinnittyy sosiaalihuollon yksilötyön ilmiöistä osaksi rakenteellista sosiaalityötä ja yhteiskuntaa. Sosiaalityön ammattilaisten asiantuntijuus ja kokemukseen perustuva tieto näkyy raportoinnin kielessä, mutta jatkossa asioiden ja ilmiöiden esille tuominen tulisi olla entistä vahvempaa, jotta tiedon totuusarvo vahvistuu. Vahvistamalla raportoinnin totuusarvoa ja panostamalla tiedon tulkintavaiheeseen, vahvistetaan sosiaalisen raportoinnin keskeistä tehtävää tiedon tuottamisen ja välittämisen menetelmänä. Näin sosiaalisen raportoinnin avulla saadaan välitettyä tärkeää tietoa sellaisille johtaville toimijoille, joille sosiaalihuollon ilmiöt ovat tuntemattomia. Jäsentyneen tiedon avulla sosiaalinen raportointi voi saavuttaa poliittisen tason ja kiinnittyä muutostyöhön, jolla tähdätään oikeudenmukaisempaan ja tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2024
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202404253094Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)