Tabletti-tietokoneet yhteistoiminnallisen oppimisen mahdollistajana : etnografinen tutkimus peruskoulun kuudennen luokan toimintakulttuurista

Abstract
Syksyllä 2016 voimaantuleva uusi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet korostaa entistä enemmän tieto- ja viestintätekniikan opetusta ja uusien teknologioiden hyödyntämistä opetuksessa. Tutkimukseni on etnografinen tutkimus mobiilioppimisesta. Keskiössä on tässä tutkimuksessa ollut tablettitietokoneiden hyödyntäminen opetuksen ja oppimisen välineenä tutkimuskohteena olevan alakoulun toimintakulttuurissa yhteistoiminnallisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää miten tutkimuskohteena oleva koulu tukee tabletti-työskentelyä ja millaisia merkityksiä mobiilityöskentelylle annetaan koulukulttuurissa. Lisäksi tarkastelin sitä, miten yhteistoiminnallisuus näkyy opetuksessa ja oppimisessa tabletti-työskentelyn aikana luokan toimintakulttuurissa. Tutkimus on tehty peruskoulun ala-asteen kuudennen luokan oppitunneilla, jolloin oppilaat hyödynsivät tabletti-tietokoneita opetuksen ja oppimisen välineenä. Lähestyin oppilaita etnografisin menetelmin havainnoimalla ja ryhmähaastattelemalla kolmea oppilasryhmää sekä heidän opettajaansa. Aineiston analyysimenetelmänä käytin teemoittelua, jonka seurauksena rakentui kolme pääteemaa alateemoineen. Etnografisen tutkimuksen olennaisena piirteenä pidetään tutkijan positiota kentällä sekä etnografista kirjoittamista. Positioni tutkijana vaihteli tutkimuksen ajan, mutta kiteytin sen lopulta tabletti-tutkijaksi. Tutkimus osoitti, että tutkimuskohteena oleva koulu tarjoaa hyvät resurssit ja fyysisen oppimisympäristön tabletti-työskentelyn toteuttamiselle. Oppilaat hyödynsivät tabletti-tietokoneita oppimisensa välineenä mielellään ja toivoivat enemmän tabletti-työskentelyä koulussa pari- ja ryhmätöinä tehtäviksi. Arvioinnin ja työskentelyn kontrolloinnin hankaluus tabletti-työskentelyä suunniteltaessa ja toteutettaessa nousi opetuksen haasteeksi. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että tabletti-työskentelyssä tulisi huomioida innovatiivisuus koulun tasolla, opettajien koulutustarve sekä oppilaslähtöisyys yhteistoiminnallisin menetelmin.
Main Author
Format
Theses Master thesis
Published
2016
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202310246632Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
License
In Copyright
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..

Share