Työajan lyhentämisen ekologiset vaikutukset - systemaattinen kirjallisuuskatsaus
Abstract
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on selvittää millaisia ekologisia vaikutuksia työajoilla on ja voidaanko työaikaa lyhentämällä saavuttaa positiivisia ekologisia vaikutuksia. Työajan lyhentäminen on potentiaalinen keino vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamia ympäristöongelmia, mutta aihetta on tutkittu vasta vähän.
Tutkimuksessa vastataan kolmeen tutkimuskysymykseen: millaisia ekologisia vaikutuksia työajan lyhentämisellä on, mitkä tekijät ovat näiden vaikutusten takana ja millaisia poliittisia toimia tulisi tehdä positiivisten ekologisten vaikutusten saavuttamiseksi. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostuu 20 vertaisarvioidusta tutkimuksesta ja analyysimenetelmänä on narratiivinen synteesi.
Työaikojen tunnistetaan vaikuttavan valtioiden ja kotitalouksien energiankulutukseen, päästöihin, ekologiseen jalanjälkeen, sekä ajankäytön ja kulutustottumusten ekologisiin vaikutuksiin. Näitä vaikutuksia selittää mm. valtion vauraus, työaikojen vaikutus kokonaistuotantoon ja BKT:hen ja kulutustottumuksiin, ja eriarvoisuuden taso. Ekologisiin vaikutuksiin vaikuttaa myös se, miten työstä vapautunutta vapaa-aikaa käytetään. Työajan lyhentämistä suositellaan jatkossakin ja sitä tulisi toteuttaa muiden ympäristöpolitiikoiden rinnalla. Vauraiden maiden vastuu korostuu ja korkean tulotason kehittyneiden maiden tulisikin lyhentää työtuntejaan kestävälle tasolle.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2023
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202306274138Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)