Kyberhyökkäyksistä Ukrainassa 2022
Abstract
Tutkimustyön tarkoitus oli tutkia pääasiassa Ukrainaan vuoden 2022 aikana kohdistuneita kyberhyökkäyksiä, sekä valaista hiukan myös Venäjän muihin läntisiin naapureihin (Suomi, Viro, Latvia, Liettua ja Puola) kohdistuneita kyberhyökkäyksiä. Työ toteutettiin laadullisena sisältöanalyysinä, jossa tiedon-keruumenetelmänä oli julkaistu tietoaineisto. Asia kiinnosti tutkijaa ajankohtaisuutensa vuoksi. Päätutkimuskysymyksenä oli ”Mitä voimme päätellä vuoden 2022 kyberhyökkäyksistä Ukrainaan”. Tälle päätutkimuskysymykselle on laadittu kolme alatutkimuskysymystä:
1. Millaisia Ukrainaan kohdistuneita, vuoden 2022 aikana tehtyjä kyberhyökkäyksiä on löydetty? Millaisia hyökkäyksiä Suomeen (sekä Baltian maihin ja Puolaan) on tehty vuonna 2022?
2. Miten hyökkäysten määrä, hyökkäystyypit ja hyökkäysten kohteet ovat muuttuneet vuoden aikana?
3. Onko havaittavissa mitään trendiä, ja voidaanko tuloksista päätellä tai ennakoida tulevaa?
Työssä taustoitettiin kybermaailman lainalaisuuksia ja terminologiaa sekä kuvattiin lyhyesti vuoden 2022 Venäjän Ukrainan vastaisen sotilaallisen suur-hyökkäyksen tärkeimmät tapahtumat. Selkeyden vuoksi kuvattiin lyhyesti tärkeimmät tapahtumat ja merkittävimmät kyberhyökkäykset myös Krimin valtauksesta (2014) Venäjän tekemään sotilaallisen hyökkäyksen alkamiseen (helmikuu 2022). Tämä nähtiin tarpeelliseksi, jotta voitiin tutkia myös kybertapahtumien muuttumista sotilaallisen suurhyökkäyksen lähestyessä ja sen alettua. Työn ja tutkimuskysymysten rajaus muuttui vielä työn edetessä. Työn tuloksena selvisi, että kyberhyökkäysten määrä lisääntyi voimakkaasti sekä Ukrainassa että muissa Venäjän läntisissä naapurimaissa, mutta hiukan eri tahdissa. Suurhyökkäyksen jälkeen Ukrainaa vastaan kohdistetut hyökkäykset muuttuivat aggressiivisimmiksi. Hyökkäystyypit vaihtelivat kohteen mukaan: Ukrainaa vastaan vuonna 2022 käytettiin pääasiassa erityisen haitallisia, tietoa tuhoavia niin kutsuttuja wiper-hyökkäyksiä, kun taas Ukrainaa tukeviin, Venäjän muihin läntisiin naapurimaihin iskettiin erityisesti palvelunestohyökkäyksillä. Ukrainan nopea vastatoiminta ja kansainvälisen yhteisön tuki yllättivät hyökkääjäksi ilmenneen Venäjän, eivätkä hyökkäykset lopulta tuottaneet toivottua tulosta. On kyetty osoittamaan, että Ukrainassa kyberhyökkäyksillä ja kineettisillä sotatoimilla on selkeä korrelaatio.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2023
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202306143822Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)