Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
Tekijät
Päivämäärä
2023Tekijänoikeudet
© The Author(s)
Suomessa kouluruokailu on järjestetty kansainvälisesti vertailtua ainutlaatuisella tavalla. Kouluruoka on ollut kaikille lapsille maksutonta jo 75 vuoden ajan. Kaikille tarjottavalla päivittäisellä aterialla on voitu näin edistää myös esimerkiksi kansanterveyteen liittyviä ja kasvatuksellisia tavoitteita. Kouluruokailu onkin säännöllisesti esillä uutisissa eri näkökulmista. Kouluruokailua koskeva uutisointi on kuitenkin vielä melko vähän tutkittu aihe. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, mitä teemoja kouluruokaa käsittelevissä uutisartikkeleissa tuodaan esille.
Tutkimuksen aineisto koostuu uutisartikkeleista (n=60), jotka on julkaistu vuosien 2018–2022 välillä Ilta-Sanomien verkkoversiossa. Ajankohta rajattiin viimeiseen viiteen vuoteen, koska tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita erityisesti viimeaikaisesta uutisoinnista ja ajankohtaisista ilmiöistä. Aineiston lähteeksi valikoitui Ilta-Sanomat, koska se on yksi Suomen luetuimmista uutismedioista. Aineisto analysoitiin laadullisella menetelmällä hyödyntäen temaattista sisällönanalyysiä.
Temaattisen analyysin tulosten perusteella aineistossa oli havaittavissa seitsemän pääteemaa ja seitsemäntoista alateemaa. Nämä pääteemat ovat kouluruoka, politiikka ja vaikuttaminen, sosiaaliset näkökulmat, kestävä kehitys, kasvatukselliset ja arvonäkökulmat, kouluruokailuympäristö sekä kulttuuri. Alateemoja ovat ruoan maku, laatu ja terveellisyys, lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet, kustannukset, poliittiset kannanotot, sosiaaliset suhteet, trendit, hävikki, kasvis- ja lähiruoan tarjoaminen, koulun ja kodin yhteistyö, kouluruoan arvostus, sosiaalinen ilmapiiri, käytännön järjestelyt, ruokakulttuurien erot Suomessa sekä eri maiden väliset erot kouluruokailun järjestämisessä.
Tulosten mukaan kouluruokailua käsiteltiin monipuolisesti eri näkökulmista valitussa uutismediassa. Viimeaikaiset kouluruokailuun vaikuttavat maan sisäiset ja kansainväliset tapahtumat nousivat tyypillisesti uutisten aiheeksi. Myös suomalaisen järjestelmän edut ja tavoitteet kouluruokailun kehittämiseksi vielä paremmaksi tulivat artikkeleissa säännöllisesti esille. Toisaalta viime vuosina kouluruokailuun vaikuttaneet haasteet ylittävät usein uutiskynnyksen ja paljastavat kehittämiskohteita. Kaikkiaan läpi aineiston välittyi näkemys, että kouluruokailun arvostusta Suomessa olisi tärkeää pyrkiä nostamaan. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kouluruokailun kehittämiseen ja kouluruokailun suosion nostamiseen tähtäävien jatkotutkimusten suunnittelussa sekä opetuksessa.
...
In Finland school catering is arranged in a unique way when comparing to other countries. School lunches have been offered for free for all children already for 75 years. Thus, there has been a good opportunity to promote for example public health related and educational goals at the school catering setting. School lunches are frequently presented from different perspectives in news. Still, school lunch themed news is little examined topic. The aim of this master’s thesis is to examine what kind of themes is presented in news articles covering school catering.
The research material consists of news articles (n=60) which has been published in the web version of Ilta-Sanomat in 2018-2022. The time period was limited to past five years because the main interest of this study was to examine recent news and current phenomena. Ilta-Sanomat was chosen as a source of information because it’s one of the most widely-read news media in Finland. The research material was analyzed with qualitative methods applying thematic analysis.
According to the results of thematic analysis, there was seven main themes and seventeen subthemes found in the research material. These main themes are school lunch, politics, social perspectives, sustainable development, educational perspectives, atmosphere, and culture. Subthemes are the taste, quality and healthiness of school lunches, students’ possibilities to influence school lunches, costs, political statements, human relations, food waste, vegetarian and locally produced food, cooperation between school and home, appreciation of school lunches, social and physical atmosphere, differences in food culture in Finland and cultural differences between different countries’ school catering systems.
According to the results, school catering was presented from different perspectives in chosen news media. Current local and global events that have influenced school catering were typical news items. The advantages of the Finnish school catering system and the aims to improve the system were also regularly presented in news articles. On the other hand, recent challenges that has influenced school catering usually make headlines and reveal problems. In all, through the entire research material was conveyed the viewpoint that it’s important to try to improve the appreciation of the Finnish school catering system. The results of this study can be used for example in further examination and education.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Just sitä tukea siihen kasvamiseen ja kehittymiseen tähän ammattiin" : fysioterapeuttiopiskelijoiden kokemuksia pienryhmämentoroinnista
Havelin, Laura (2023)Mentoroinnin juuret ovat pitkälti työelämässä, mutta sen hyödyt on tunnistettu myös korkeakoulutustasolla. Erilaisia koulutuksen aikaisia mentorointiohjelmia on toteutettu aiemmin sosiaali- ja terveysalalla opiskelijoiden ... -
Yksityissektorilla työskentelevien fysioterapeuttien käsityksiä puettavan liikesensoriikan käytöstä asiakastyössä
Jalovaara, Juha (2023)Fysioterapeutit käyttävät liikkumisen ja liikkeen arvioinnissa pääasiallisesti kliinistä ja visuaalista havainnointia. Tämä on usein nopein ja edullisin tapa arvioida asiakkaan liikkumista, kuten esimerkiksi kävelyä, mutta ... -
”Kehittyvä ammattikunta, jolla on potentiaalia olla tärkeässä roolissa” : osteopaattien käsityksiä itsestään kuntoutusalan ammattilaisina Suomessa
Honkanen, Tero (2024)Osteopathy is classified as a manual treatment modality in the field of medical rehabilitation and one of the professions that form the field of rehabilitation in Finland. In previous studies conceptions of osteopaths have ... -
Toimiva eronjälkeinen yhteisvanhemmuus perheammattilaisten näkökulmasta
Turunen, Minttu-Mari (2024)Tämän pro gradu- tutkielman tarkoituksena oli kuvailla ja ymmärtää perheammattilaisten näkökulmia toimivasta eronjälkeisestä yhteisvanhemmuudesta. Aiheelle oli yhteiskunnallista tarvetta erojen kasvun sekä perheiden ... -
Manoeuvring between regulations to achieve locally accepted results : analysis of school meals in Latvia and Finland
Grivins, Mikelis; Tisenkopfs, Talis; Tikka, Ville; Silvasti, Tiina (Springer, 2018)Rather than having a consistent food policy, countries often tend to regulate food from the margins of other policy domains such as agricultural, environmental, welfare or educational policies. Regulatory interventions ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.