Korpusavusteinen diskurssintutkimus diabeteksesta Suomi24-verkkokeskustelupalstalla ja Ylen verkkouutisissa
Abstract
Terveystietoa välitetään jatkuvasti eri medioiden kautta, ja ihmiset omaksuvat tietoa näistä medioista myös omaan puheeseensa. Monet uskomukset terveyteen liittyen mukautuvat sen mukaan, mitä ihmiset kuulevat ja näkevät. Internetistä on tullut yksi keskeisimmistä väylistä jakaa terveyteen liittyvää tietoa, ja etenkin keskustelupalstoilla näiden terveystietojen jakamisesta on tullut yleistä palstojen tarjoaman anonymiteetin ja vertaistuen vuoksi. Myös diabeteksesta, joka on yksi yleisimmistä kansansairauksista niin Suomessa kuin ulkomailla, jaetaan jatkuvasti tietoa, kokemuksia, vertaistukea ja vinkkejä erilaisilla alustoilla.
Tutkimukseni teoreettis-metodologisena taustana toimii korpusavusteinen diskurssintutkimus, jota kutsutaan myös lyhenteellä CADS. CADS yhdistelee määrällisen korpustutkimuksen sekä laadullisen diskurssintutkimuksen menetelmiä: korpustutkimuksen menetelmien avulla kerään Suomi24-korpuksesta noodin diabetes 100 tilastollisesti merkitsevintä kollokaattia, ja CADSin mukaisesti jaan kollokaatit niiden merkitysten mukaisiin diskurssiprosodioihin, joiden pohjalta muodostan diabetesta koskevat diskurssit Suomi24-keskustelupalstalla. Tutkimuskysymykseni tässä tutkimuksessa ovat: 1. Mitä kollokaatteja sana diabetes saa Suomi24-keskustelupalstan verkkokorpuksessa ja millaisia diskurssiprosodi-oita niistä muodostuu? 2. Millaisia diskursseja diabeteskeskustelussa esiintyy? 3. Mitä eroavaisuuksia diabeteksen diskursseissa ilmenee Suomi24-keskustelupalstalla ja Ylen verkkouutisissa?
Merkitsevät kollokaatit jakautuvat yhdeksään diskurssiprosodiaan, jotka ovat lääketieteelliset sairaudet, sairastamisen tyypit, sairastuminen ja sairastaminen, altistavat tekijät, hoito ja parantuminen, asiantuntijuus, määrä ja kasvu, ennakointi sekä muut. Näiden diskurssiprosodioiden perusteella diabetekselle muodostuu neljä diskurssia: diabetes vaarallisena sairautena, diabetes yleisenä kansansairautena, diabetes itseaiheutettuna sairautena sekä pyrkimys diabeteksen parantamiseen. Diskurssit ilmaisevat, että diabetes sairautena huolestuttaa ihmisiä, ja siitä pyritään parantumaan erilaisten neuvojen ja hoitomuotojen kautta. Pyrkimys elintapojen korjaamiseen näyttäytyy aineistossa vahvasti. Diabetes puhuttaa yhdessä muiden kansansairauksien ja laajemman tautikirjon kanssa, ja yleinen huoli sairauksien yleisyydestä välittyy aineistosta. Yhtäläisyyksiä Ylen verkkouutisten aineistoon näyttäytyy suuressa kuvassa: sairauden, hoidon ja parantumisen kuvaus ovat esillä sekä Suomi24-palstalla että Ylen uutisissa. Kuitenkin esimerkiksi tieteellisessä keskustelussa on eroja. Työni tulosten perusteella voidaan jatkossa kehittää terveysviestintää ja -sivistystä, jotta kansalaisten ymmärrys sairauksista olisi oikeaoppista ja ajantasaista.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2023
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202304282792Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Copyright© The Author(s)