Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorHaario, Peppi
dc.contributor.authorTapanainen, Heli
dc.contributor.authorKortetmäki, Teea
dc.contributor.authorSares-Jäske, Laura
dc.contributor.authorKaartinen, Niina E
dc.contributor.authorValsta, Liisa
dc.date.accessioned2023-02-02T06:28:47Z
dc.date.available2023-02-02T06:28:47Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationHaario, P., Tapanainen, H., Kortetmäki, T., Sares-Jäske, L., Kaartinen, N. E., & Valsta, L. (2022). Koulutuksen yhteydet ravintoaineiden saantiin ja ravitsemussuositusten saavuttamiseen miehillä ja naisilla. <i>Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti</i>, <i>59</i>(2), 169-186. <a href="https://doi.org/10.23990/sa.113072" target="_blank">https://doi.org/10.23990/sa.113072</a>
dc.identifier.otherCONVID_146505652
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85292
dc.description.abstractSosioekonomiset terveyserot ovat säilyneet Suomessa suurina. Väestön terveyden tiedetään olevan huonompi alemmissa kuin ylemmissä koulutusryhmissä. Merkittävänä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä pidetään terveellistä ravitsemusta. Tämä tutkimus selvitti aikuisväestön elintarvikeryhmien ja ravintoaineiden saannin eroja sekä ravintoaineiden saantilähteitä miehillä ja naisilla eri koulutusryhmissä. Lisäksi tarkasteltiin eroja ravitsemussuositukset saavuttavien osuuksissa sekä pohdittiin tulosten merkitystä eriarvoisuuden kannalta. Aineistona käytettiin Manner-Suomessa asuvan aikuisväestön ruoankäyttöä ja ravinnonsaantia kartoittavaa FinRavinto 2017 -tutkimusta, joka toteutettiin osana valtakunnallisesti edustavaa FinTerveys 2017 -tutkimusta (n= 10247) 50 tutkimuspaikkakunnalla (30 % otoksesta, 18–74 -vuotiaat). Lopullisen tutkimusaineiston muodostivat henkilöt, joilta saatiin 24 tunnin ruoankäyttöhaastattelulla hyväksytysti kerättyä kahden erillisen päivän ruoankäyttötiedot (n=1655). Kaikki analyysit tehtiin sukupuolittain (naiset 53 %, miehet 47 %). Tilastollisina menetelminä käytettiin lineaarista regressioanalyysia ja SPADE-mallinnusmenetelmää (the Statistical Program to Assess Dietary Exposure). Ravintoaineiden saannissa ja ravitsemussuositukset saavuttavien osuuksissa havaittiin koulutusryhmittäisiä eroja. Miehet ylittivät punaisen ja prosessoidun lihan käyttösuositukset selvästi naisia useammin kaikissa koulutusluokissa; naisilla käyttösuositukset ylittyivät selvästi yleisemmin alimmin koulutetuilla, kun taas miehillä keskitasoisesti koulutetut ylittivät käyttösuositukset alimmin koulutettuja useammin. Ylimmin koulutetut miehet ja naiset saavuttivat folaatin ja C-vitamiinin keskimääräisen tarpeen alimmin koulutettuja useammin, kuten myös kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttösuositukset. Tutkimustulosten avulla voidaan paremmin suunnitella ja kohdentaa ravitsemusinterventioita niitä tarvitseviin väestöryhmiin, jotta väestöryhmittäiset erot ravitsemuksessa ja sitä kautta terveydessä kaventuisivat. Esimerkiksi ravitsemusta ohjaavien politiikkatoimien ja ravitsemusneuvonnan oikeanlainen kohdentaminen edellyttää parempaa ymmärrystä ruokailutottumuksiin vaikuttavien sosiokulttuuristen tekijöiden yhteyksistä sukupuoleen ja koulutukseen sekä taloudellisten ja tietotaidollisten resurssien merkityksestä terveelliselle syömiselle eri väestöryhmissä.fi
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.publisherSosiaalilääketieteen yhdistys ry
dc.relation.ispartofseriesSosiaalilääketieteellinen aikakauslehti
dc.rightsIn Copyright
dc.titleKoulutuksen yhteydet ravintoaineiden saantiin ja ravitsemussuositusten saavuttamiseen miehillä ja naisilla
dc.typearticle
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202302021575
dc.contributor.laitosYhteiskuntatieteiden ja filosofian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Social Sciences and Philosophyen
dc.contributor.oppiaineFilosofiafi
dc.contributor.oppiaineResurssiviisausyhteisöfi
dc.contributor.oppiainePhilosophyen
dc.contributor.oppiaineSchool of Resource Wisdomen
dc.type.urihttp://purl.org/eprint/type/JournalArticle
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2df8fbb1
dc.description.reviewstatuspeerReviewed
dc.format.pagerange169-186
dc.relation.issn0355-5097
dc.relation.numberinseries2
dc.relation.volume59
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© 2022 Sosiaalilääketieteen yhdistys ry
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.subject.ysokoulutustausta
dc.subject.ysoravitsemussuositukset
dc.subject.ysoruokatottumukset
dc.subject.ysoravintoaineet
dc.subject.ysososioekonomiset tekijät
dc.subject.ysoterveyserot
dc.subject.ysoravitsemuskäyttäytyminen
dc.subject.ysosukupuolierot
dc.format.contentfulltext
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p12156
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p7095
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p5527
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p3939
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p2134
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p21679
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p5528
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p5290
dc.rights.urlhttp://rightsstatements.org/page/InC/1.0/?language=en
dc.relation.doi10.23990/sa.113072
dc.type.okmA1


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright