Aktiivisen kansalaisen ja vaikuttavan sosiaalityön poliittiset rationaliteetit ja hallinnan teknologiat uudistuvissa aikuissosiaalityön palveluissa : hallinnan analyysi aikuisten parissa tehtävän sosiaalityön Tiekartta 2030-tulevaisuusselvityksestä
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee aikuissosiaalityön Tiekartta 2030 -tulevaisuusselvityksessä ja laajemmin myös uudistuvissa sosiaalityön palveluissa esiintyviä poliittisia rationaliteetteja ja niihin sisältyviä teknologioita Michel Foucault’n hallinnan analytiikkaan pohjautuvalla teorialähtöisellä sisällönanalyysilla. Laajasta aineistosta valikoitui tarkasteluun kaksi itse määrittämääni – aktiivisen kansalaisen ja vaikuttavan sosiaalityön – poliittista rationaliteettia.
Tutkielmaani inspiroi sosiaalityön rooli yhteiskunnallisena toimijana ja vallankäyttäjänä: ammattieettisesti sosiaalityöntekijöiden ydintehtävänä on huolehtia heikoimmassa asemassa olevista ja heidän yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksiensa edistämisestä, mutta samaan aikaan sen toimintakehikkoa määrittävät yhteiskunnassa vallitsevat taloudellis-poliittiset valtasuhteet ja trendit, sekä muiden viranomaistoimijoiden lähtökohdiltaan erilaiset toimintatavat, jotka toisinaan saattavat olla ristiriidassa sosiaalityön omien arvojen kanssa.
Uudistuvia sosiaalityön palveluita kuvataan usein esimerkiksi ”asiakasosallisuuden”, ”aktiivisuuden”, ”kumppanuuden” ja ”vaikuttavuuden” käsitteillä, jotka erityisesti asiantuntija- ja viranomaiskielessä on asetettu uudenlaisiksi palvelutoimintaa läpäiseviksi kantaviksi periaatteiksi. Kriittistä hallinnan analyysia soveltaen tarkoitukseni on tarkastella edellä mainittujen – poliittisten rationaliteettien – taustalla vaikuttavia motiiveja, poliittisen hallinnan mekanismeja ja yhteiskunnallisia jännitteitä myös sosiaalityön omaan tutkimuskirjallisuuteen peilaten.
Tutkimuskysymykseni kulminoituu pohdintaan sosiaalityöstä yhteiskunnallisena toimijana ja vallan-käyttäjänä: näyttäytyykö se ainoastaan poliittisen hallinnan välineenä, vai onko sillä todellista valtaa määritellä omat päämääränsä ja tavoitteensa omista lähtökohdistaan käsin?
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5333]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Hallinnan ja osallistamisen politiikat
Kuokkanen, Kanerva; Meriluoto, Taina; Mäkinen, Katja (Jyväskylän yliopisto, 2016) -
Policy Alienation in Frontline Social Work : A Study of Social Workers’ Responses to a Major Anticipated Social and Health Care Reform in Finland
Tammelin, Mia; Mänttäri-van der Kuip, Maija (Taylor & Francis, Routledge, 2022)Change in the policy and ideology governing social and health care has been much debated in the Western welfare states, including in Finland, where the public sector has witnessed a shift towards a market and managerial ... -
Work-related well-being among Finnish frontline social workers in an age of austerity
Mänttäri-van der Kuip, Maija (University of Jyväskylä, 2015) -
Sosiaalityön käänteitä paikantamassa
Satka, Mirja; Moilanen, Johanna; Annola, Johanna (Jyväskylän yliopisto, 2020) -
Sosiaalityön neljäs käänne : asiantuntijuuden mahdollisuudet vahvan hyvinvointivaltion jälkeen
Mutka, Ulla (Jyväskylän yliopisto, 1998)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.