Toimintarajoitteisten oppilaiden ravintotottumukset ja niiden yhteydet liikunta-aktiivisuuteen
Abstract
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, erityiskouluissa ja -luokilla opiskelevien toimintarajoitteisten lasten ja nuorten ravintotottumuksia ja niiden yhteyksiä heidän liikunta-aktiivisuuteensa. Tutkimuksessa tarkasteltiin aamiaisen ja liikunnan keskinäistä yhteyttä sekä niiden yhteyksiä hedelmien, vihannesten, makeisten, limsojen ja energiajuomien kulutukseen. Tutkimuksessa käytettiin TUTKA eli toimintarajoitteita kokevien oppilaiden liikunta- ja terveyskäyttäytymistä käsittelevää aineistoa, joka on kerätty kyselylomakkeella keväällä 2018. Aineistosta keskityttiin ravintoa ja liikuntaa koskeviin kysymyksiin. Analysoinnissa käytettiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmaa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 889 oppilasta eri erityiskouluista- ja luokilta. Vastaajat olivat 7–18-vuotiaita. Tutkimuksen päätulokset osoittivat, että aamiaisen syöminen on vahvasti yhteydessä terveellisiin elämäntapoihin, kuten liikunta-aktiivisuuteen, suurempaan vihannesten ja hedelmien kulutukseen ja vähäisempään makeisten, limsojen ja energiajuomien nauttimiseen. Tulosten mukaan toimintarajoitteiset lapset ja nuoret liikkuvat yhä liian vähän suosituksiin nähden. Tuloksissa hedelmien syömisen ja liikunta-aktiivisuuden väliltä löydettiin yhteys. Lapset ja nuoret, jotka söivät päivittäin hedelmiä, liikkuivat myös eniten. Tulokset osoittivat, että huolestuttavan pieni määrä toimintarajoitteisista lapsista ja nuorista söi päivittäin vihanneksia (37 %) ja hedelmiä (33 %). Sen sijaan joka kymmenes nautti päivittäin makeisia, limsoja ja energiajuomia.
The purpose of this study was to find out the nutritional habits and their links to the physical activity of children and adolescents with disabilities. The study looked at the interconnection between breakfast and exercise, as well as their links to the consumption of fruits, vegetables, sweets, sodas and energy drinks. The study was based on the TUTKA 2018 data. The data focused on nutrition and physical activity issues. The data was analyzed using IBM SPSS Statistics 26. A total of 889 students from different special schools and classes responded to the study. The defendants were aged between 7 and 18. The main results of the study showed that eating breakfast is strongly linked to healthy lifestyles, such as exercise activity, the higher consumption of vegetables and fruits, and less ingestion of sweets, sodas and energy drinks. In the results, a link was found between eating fruit and physical activity. Children and adolescents who ate daily fruit also moved the most. The results showed that a worryingly small number of disabled children and adolescents ate vegetables (37%) and fruits (33%) daily. Instead, one in ten enjoyed daily sweets, sodas and energy drinks.
The purpose of this study was to find out the nutritional habits and their links to the physical activity of children and adolescents with disabilities. The study looked at the interconnection between breakfast and exercise, as well as their links to the consumption of fruits, vegetables, sweets, sodas and energy drinks. The study was based on the TUTKA 2018 data. The data focused on nutrition and physical activity issues. The data was analyzed using IBM SPSS Statistics 26. A total of 889 students from different special schools and classes responded to the study. The defendants were aged between 7 and 18. The main results of the study showed that eating breakfast is strongly linked to healthy lifestyles, such as exercise activity, the higher consumption of vegetables and fruits, and less ingestion of sweets, sodas and energy drinks. In the results, a link was found between eating fruit and physical activity. Children and adolescents who ate daily fruit also moved the most. The results showed that a worryingly small number of disabled children and adolescents ate vegetables (37%) and fruits (33%) daily. Instead, one in ten enjoyed daily sweets, sodas and energy drinks.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2022
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202205162699Use this for linking
Language
Finnish