Jääkiekkoilijoiden kaksoisura
Abstract
Urheilun ja opiskelun yhdistävä kaksoisura on ollut urheilijoiden, laji-ihmisten, poliitikkojen ja tutkijoiden puheenaiheena koko 2000-luvun. Jatkuvasti etenevän ammattimaistumiskehityksen myötä urheilussa menestyminen vaatii yhä suurempia urheilu-uraan kohdistuvia panostuksia. Samanaikaisesti koulutuksen merkitys yhteiskunnassa on kasvanut. Urheilu-uran ohella kouluttautuminen on työkalu uran jälkeiseen elämään sopeutumisen helpottamiseksi. Jääkiekko on suomalaisessa urheilukulttuurissa urheilulaji, joka mahdollistaa täyden ammattilaisuuden ja muodostaa samalla omanlaisensa kaksoisuraympäristön. Liigakiekon yhdistäminen korkeakouluopiskeluun onkin Suomessa kenttä, jolla kaksoisuran ominaispiirteet korostetusti ilmenevät.
Tässä liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielmassa tutkittiin viiden korkeakoulussa opiskelevan aktiivisen ammattijääkiekkoilijan kaksoisuravalintaan vaikuttaneita tekijöitä eli kaksoisuraan liittyviä rakenteita ja kaksoisuran kannalta merkityksellisiä yksilön resursseja. Tutkimus toteutettiin laadullisena. Aineisto kerättiin viidellä puolistrukturoidulla teemahaastattelulla, jotka analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin metodein. Tutkimuksen teoreettinen perusta rakentuu ranskalaisen sosiologin Pierre Bourdieun pääomaan ja kenttäteoriaan liittyvän käsitteistön varaan.
Tutkimustulokset osoittavat jääkiekkoilijoiden olleen tyytyväisiä valintaansa opiskella urheilu-uran rinnalla. Kaksoisuramahdollisuuksiin vaikuttavat sekä käytettävissä olevat pääomat että urheilu- ja opiskelumaailmoiden eriävät vaatimukset. Kahden uran yhteensovittamisen onnistuminen vaatii erityistä suunnitelmallisuutta, mutta usein myös joustoa joko urheilijan tai kaksoisuraan liittyvän avainhenkilön, kuten valmentajan tai opettajan, toimesta. Korkeakouluissa valtakunnallista kaksoisurarakennetta ei ole havaittavissa. Ammattilaisuus vähentää opiskeluun liittyvää taloudellista stressiä.
Toimenpiteet kaksoisuran edistämiseksi ovat parantaneet kokemusta jääkiekon ja opiskelun yhdistämisen edellytyksistä. Samanaikaisesti jääkiekossa tapahtuva ammattimaistumiskehitys sitoo urheilijoiden resursseja yhä enemmän. Kaksoisuran suorittaminen nähdään arvokkaana, mutta se ei onnistu ilman erityispanostuksia. Kyseessä näyttäisikin olevan taistelu kaksoisuratoimien ja urheilun kasvavien vaatimusten välillä.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2021
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202110265352Use this for linking
Language
Finnish