Rekrytoinnin haasteet sotilasmusiikkialalla : mistä aseet työvoimapulaan?
Abstract
Pro gradu -tutkielmani lähtökohtana ovat sotilasmusiikkialalla ilmenneet haasteet uusien soittajien rekrytoinnissa. Aihe on ajankohtainen ja koskettaa kaikkia maamme sotilassoittokuntia. Teoriaosuudessa keskityin suomalaisen sotilasmusiikin kehitykseen sen alkumetreiltä nykypäivään saakka sekä rekrytointiin ja työnantajakuvaan käsitteinä. Tavoitteenani oli löytää keinoja sotilasmusiikkialan rekrytoinnin tehostamiseen. Tutkimuksen kohteina olivat sotilasmusiikkialalla jo työskentelevien ammattimuusikkojen lisäksi soittokunnissa avustajina toimineet soittajat sekä musiikin ammattiopiskelijat.
Tutkielmassani tarkastelin sotilasmusiikkialalle rekrytoitumisen syitä ja esteitä. Soittokunnissa työskenteleviltä kysyin työn myönteisistä puolista ja työmotivaatiota heikentävistä tekijöistä. Sotilasmusiikkialan ulkopuolisten vastaajien osalta selvitin alan tuntemusta. Vertailin myös sotilasmusiikkialan herättämiä mielikuvia eri vastaajaryhmissä. Toteutin tutkimukseni pääosin määrällisellä menetelmällä. Avovastaukset analysoin sisällönanalyysillä teemoitellen vastauksissa esiin nousseita aiheita. Toteutin kyselyn Webropol-kyselylomakkeella, johon sain yhteensä 186 vastausta.
Tulosten mukaan suurin syy sotilasmusiikkialalle rekrytoitumiseen oli mahdollisuus toimia ammattimuusikkona. Työn parhaina puolina pidettiin sen pysyvyyttä ja työilmapiiriä. Työmotivaatiota heikensi eniten riittämätön palkkakehitys. Sotilasmusiikkialan ulkopuolelta tulleiden vastaajien alan ja kelpoisuusehtojen tuntemus oli hyvä. Valtaosa vastaajista myös ilmoitti olevansa kiinnostunut soittokunnassa työskentelemisestä, mikäli se olisi mahdollista. Selkeimmäksi rekrytoinnin esteeksi nousi kyselyn perusteella kelpoisuusvaatimus suoritetusta asepalveluksesta tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.
Eri vastaajaryhmien sotilasmusiikkialaa koskeneista mielikuvista ei löytynyt suuria eroja. Soittokunnissa työskentelevät pitivät kuitenkin sotilasmusiikkialaa keskimäärin monipuolisempana kuin alan ulkopuolelta tulevat vastaajat. Kielteisimmät mielikuvat olivat niillä vastaajilla, joita sotilasmusiikkialla työskentely ei kiinnostanut.
Avovastauksissa myönteisinä seikkoina pidettiin alan korkeatasoisuutta ja monipuolisuutta, viime vuosien kehitystä, työn pysyvyyttä sekä Puolustusvoimia työnantajana. Kielteisinä asioina esiin nousi sotilasmusiikkialan muutoshaluttomuus ja yksipuolisuus, rekrytoinnissa koetut ongelmat, sotilasammatillisten kurssien sekä asepalveluksen tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen pakollisuus ja johtamistavat.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2021
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202107204349Use this for linking
Language
Finnish