Innovaatio-osaamisen kehittämisen vaikuttavuus
Tekijät
Päivämäärä
2021Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..
Elämme innovaatiokautta, jossa on jo yleistä tietoa se, että luovuus ja innovatiivisuus ovat yritysten elinehto. Finanssialalla luovuus ja innovatiivisuus ovat hintakilpailukyvyn ohella erittäin tärkeitä menestystekijöitä. Tämä tapaustutkimus käsittelee innovaatio-osaamisen kehittämisohjelman – Innovaatioboksi-ohjelman – vaikuttavuutta OP Ryhmän kontekstissa.
Tutkimuksen tavoitteena on arvioida kehittämisohjelman vaikuttavuutta ja sitä estäviä ja edistäviä tekijöitä osallistujien henkilökohtaisten kokemusten kautta. Tutkimuksen teoriaosa käsittelee henkilöstön koulutuksen ja kehittämisen vaikuttavuuden arviointia sekä innovaatio-osaamisen osa-alueita Innovaatioboksi-ohjelman kattamien aihepiirien kautta. Vaikuttavuuden arvioinnissa painotus on Kirkpatrickin neljän tason mallissa, jota myös sovelletaan tämän tutkimuksen empiriaosuudessa. Innovaatio-osaamisen osa-alueista tarkastellaan luovuutta, erityisesti luovaa ajattelua, sekä innovaattorin taitoja. Lisäksi käsitellään luovaa minäpystyvyyttä.
Tutkimuksen aineisto on kerätty kyselyllä ja teemahaastatteluilla. Kyselyllä kerättyä aineistoa on analysoitu yksinkertaisten laskennallisten tekniikkojen avulla määrälliseen kuvailevaan muotoon ja haastatteluilla kerättyä aineistoa on analysoitu narratiivista analyysiä hyödyntäen kokemuksia kuvaaviksi tarinoiksi. Tulosten perusteella voidaan arvioida, että Innovaatioboksi-ohjelmalla on vaikuttavuutta ohjelman suorittaneiden parissa vähäisesti tai vain jonkin verran, mutta koska ohjelma jää kesken huomattavalla määrällä, on ohjelman kokonaisvaikuttavuus vähäinen. Merkittävin vaikuttavuutta estävä tekijä on esihenkilöiden ja johdon tuen puute, joka on ohjelmasta riippumaton tekijä. Tämä ilmenee siten, että suurella osalla vastaajista ei ole työaikaa käytettävissään Innovaatioboksi-ohjelmaa varten. Vaikuttavuutta edistävimmät tekijät liittyvät ohjelman materiaaliin sekä työntekijän autonomiaan ja motivaatioon.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Oli hyvä laittaa itsensä likoon" : kuntaorganisaation johtamiskoulutuksen vaikuttavuuden arviointi
Kylmälahti, Maarit; Paunonen, Katri (2003) -
Projektikoulutuksen vaikuttavuuden arviointi koulutukseen osallistuneiden näkökulmasta
Huuhka, Hanne (2002) -
Eettinen henkilöstön kehittäminen luovuutta tukemassa
Collin, Kaija; Lemmetty, Soila (Henkilöstöjohdon ryhmä – HENRY ry, 2018)Henkilöstön kehittämisen (HRD) rooli muuttuu samaan tahtiin työelämän nopeiden muutosten kanssa. Erityisesti tietointensiivisessä työssä oppiminen korostuu digitalisaation ja teknologioiden jatkuvan kehittymisen seurauksena. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.