Työhyvinvointi lastensuojelussa : työn kuormittavuus ja sen ehkäiseminen
Abstract
Tässä tutkielmassa tarkoituksena on tarkastella lastensuojelun työntekijöiden työhyvinvointia työn kuormittavuutta aiheuttavien sekä sitä ehkäisevien tekijöiden näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassani käytän kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja tutkimusaineistoni koostuu 15 eri tutkimuksesta. Tutkielmassani nostan esille tekijöitä, jotka tutkimusaineistoni mukaan yleisimmin aiheuttavat lastensuojelutyössä työn kuormittavuutta sekä tekijöitä, joiden kautta työn kuormittavuutta lastensuojelutyössä on mahdollista ehkäistä. Tutkimusaineistoista nousseet tutkimustulokset jakautuvat työn kuormittavuutta aiheuttaviin sekä sitä ehkäiseviin tekijöihin.
Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että lastensuojelutyö on monelta osin haastavaa työtä, jossa vaativat työolosuhteet kuormittavat työntekijöitä monien eri tekijöiden kautta. Työn kuormittavuuden kokeminen on aina yksilön subjektiivinen kokemus, mutta tutkimustulokset paljastavat, että on tekijöitä, jotka kuormittavat lastensuojelutyötä yleisesti kaikkialla. Työ on emotionaalisesti haastavaa, sillä työntekijät kohtaavat päivittäin asiakkaiden vaikeita ja rankkoja elämäntilanteita, jotka sisältävät mm. päihteiden käyttöä, mielenterveysongelmia sekä lasten tarpeiden laiminlyöntiä. Työn kuormittavuutta aiheuttavat myös organisaatioon ja yhteiskuntaan liittyvät tekijät, kuten työn vähäiset resurssit ja suuri työmäärä. Lisäksi työntekijät kokevat lastensuojelutyöhön kuuluvan epävarmuuden ja ennakoimattomuuden sekä suuren vastuun kuormittavan heitä.
Vaikka tutkimustulokset vahvistavat lastensuojelutyön rankkuuden, työn kuormittavuutta lastensuojelutyössä on kuitenkin tarkastelemieni tutkimusten mukaan mahdollista ehkäistä sekä yksilöllisten tekijöiden että organisaatioon ja yhteiskuntaan liittyvien tekijöiden kautta. Lastensuojelutyö koetaan merkittävänä työnä ja työntekijöitä motivoi mahdollisuus päästä vaikuttamaan lasten elämään ja hyvinvointiin. Hyvä työyhteisö sekä myönteiset suhteet esimieheen ja työkavereihin vahvistavat työntekijöiden työhyvinvointia. Myös sosiaalinen tuki, työn valvonta sekä mahdollisuus oman työn hallintaan koetaan tärkeäksi. Lisäksi työntekijän omalla työtyytyväisyydellä sekä ammatillisilla valmiuksilla on suuri merkitys työn kuormittavuuden kokemiseen.
Main Author
Format
Theses
Bachelor thesis
Published
2021
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202105313316Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish