Kouluruoka 2030 : näin ilmastovaikutukset puolitetaan
Ihmistoiminnan ilmastovaikutuksista 25−30 % liittyy ruokaan1. Siksi ilmastovaikutusten vähentäminen on tärkeää. Meidän tulee siirtyä suosimaan ilmastoa vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja eli ilmastoviisasta ruokaa.
Suomessa kouluruokailun piiriin kuuluu n. 900 000 lasta, jotka syövät yhden aterioistaan koulussa joka koulupäivä. Kouluruokailun ilmastoteoilla on siis iso vaikutus!
Kouluruoka tukee kestävää ruokamurrosta lisäämällä tietoisuutta ilmastoviisaasta ruoasta ja tutustuttamalla lapsia uusiin makuihin ja raaka-aineisiin. Kouluruoka voi siis muuttaa ruokakulttuuria ja syömisen tapoja ikävaiheessa, jolla on vaikutuksia läpi elämän.
Suomessa kouluruoalla on myös tärkeä pedagoginen tehtävä. Kouluruokakasvatuksen kautta voidaan:
›
kannustaa oppilaita kohti ilmastoystävällisiä ratkaisuja
›
lisätä ymmärrystä ruoan ympäristövaikutuksista
›
vaikuttaa oppilaiden käsityksiin maittavasta ja ravitsevasta ruoasta
Tämä tietolehtinen kertoo kouluruoan ilmastovaikutusten puolittamisen keinoista ja käytännön opeista ilmastoviisaan ruoan parissa tehdyn tutkimuksen sekä käytännön kokeilujen perusteella. Esite sisältää myös kouluruokailussa hyväksi todettuja ilmastoviisaita reseptejä Palvelukeskus Helsingin ja Muuramen ravitsemispalveluiden ammattilaisilta.
Kuuden viikon esimerkkiruokalista havainnollistaa, miltä ilmastovaikutuksiltaan puolitettu kouluruokalista voisi esimerkiksi näyttää. Lista täyttää ravitsemussuositukset ja on kustannuksiltaan hyväksyttävissä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
3. luokan oppilaiden ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta
Suhonen, Emilia (2019)Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta on 3. luokan oppilailla. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville millaiset ruokailutottumukset oppilaille on kehittynyt, ... -
Nuorten tekemät ruokavalinnat ja osallisuus peruskoulun toimintaan
Työläjärvi, Tarja (2018)Suomessa monien muiden maiden lailla ylipaino on vakava kansanterveydellinen uhka siihen liitettyine sairauksineen. Kouluiässä nuoren omien ruokavalintojen merkitys alkaa korostua. Nuorten Akatemian Oma valinta –hanke ... -
Nuorten osallisuus ja ravitsemuskäyttäytyminen koulussa : miten osallistamisen kokemus, vaikutusmahdollisuuksien kokeminen ja osallisuuden aste ovat yhteydessä koululounaan syömiseen 6.-9.-luokkalaisten nuorten keskuudessa?
Gluschkoff, Tanja Helena (2016)Ruokavaliolla ja ravitsemuksella on tärkeä merkitys elintapasairauksien ennaltaehkäisyssä ja terveyden ylläpitämisessä läpi elämän. Säännöllinen ateriarytmi ja ravitsevat välipalat toimivat terveellisen ruokavalion perustana. ... -
Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
Pudas, Taneli (2021)Tutkielmassani selvitän teollisten elintarvikkeiden käyttöä julkisten ruokapalvelujen kouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen näkökulmasta sitä, miten teolliset elintarvikkeet näkyvät ... -
Kouluruokailua koskevan uutisoinnin temaattinen analyysi
Kähkönen, Hilla (2023)Suomessa kouluruokailu on järjestetty kansainvälisesti vertailtua ainutlaatuisella tavalla. Kouluruoka on ollut kaikille lapsille maksutonta jo 75 vuoden ajan. Kaikille tarjottavalla päivittäisellä aterialla on voitu näin ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.