Lasten parissa toimivien ammattilaisten mentalisaatio, tunneäly ja resilienssi : kokemuksia koulutuksesta
Abstract
Mentalisaatio, tunneäly ja resilienssi ovat mielen taitoja, joiden kehittämisen kautta mielen hyvinvointia voidaan edistää. Lapsen mielen hyvinvointi rakentuu häntä hoitavien aikuisten mielenterveyden varassa. Lasten parissa toimivat ammattilaiset ovat tärkeässä asemassa lasten äänen esille tuomisessa ja lasten mielenterveyttä tukevan hyvinvointityön tekijöinä. Lähetemäärien kasvu lastenpsykiatrian erikoissairaanhoidossa kertoo kuitenkin avosektorin riittämättömästä mielenterveystyön osaamisesta ja puutteista kyvyssä vastata ehkäisevän ja varhaisen tuen tarpeisiin lasten mielenterveyttä koskien.
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on kuvata lasten parissa työskentelevien sivistystoimen, sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaisten mielen taitoja sekä kokemuksia heille tarjotusta mentalisaation, tunneälyn ja resilienssin kehittämiseen tähtäävästä koulutuksesta. Tutkimuksen aineistona käytettiin koulutukseen osallistuneiden tuottamia oppimiskertomuksia (n=21), jotka analysoitiin sisällönanalyysia hyödyntäen, sekä heidän antamiaan kyselylomakevastauksia koulutusta koskien (n=24), joiden numeraalisista arvioista laskettiin keskiarvot. Oppimiskertomuksissa mielen taidot näkyivät teoreettisena hallintana, käytännön toimintana ja keskeneräisyytenä. Koulutus itsessään näyttäytyi osallistujien kuvauksissa pääosin myönteisesti koettuna kasvun paikkana. Osallistujat kokivat koulutuksen kehittäneen heidän mielen taitojaan ja mahdollistaneen siten sekä ammatillisen kehittymisen että henkilökohtaisen kasvun. Myönteisten kokemusten lisäksi osallistujat kokivat koulutukseen liittyneen myös haasteita, muun muassa kirjallisen materiaalin paljous koettiin raskaana.
Myös lasten parissa toimivilla ammattilaisilla on tunnistamattomia ja käsittelemättömiä mielen sisäisiä tunnekysymyksiä, jotka estävät heidän mielensä ihanteellista toimintaa. Oman mielen työstäminen on kuitenkin edellytys heidän asiakkainaan olevien lasten ja heidän vanhempiensa auttamiseksi. Samalla se tukee heidän omaa hyvinvointiaan ja työssä jaksamista. Mielen taitojen kehittämiseen tähtäävän koulutuksen tulisi olla kestoltaan tarpeeksi pitkä, sillä aivot kehittyvät ja muovautuvat hitaasti toistojen ja harjoittelun myötä. Mielen hyvinvointia edistävä vuorovaikutus ja tunnetyöskentely edellyttävät aikaa, mikä tulisi ottaa huomioon työprosessien suunnittelussa ja toteuttamisessa. Lasten parissa toimivien ammattilaisten mielen taitoja kehittävää koulutusta menetelmänä̈ lasten mielen hyvinvoinnin edistämisessä̈ tulisi joka tapauksessa tutkia enemmän, jotta saataisiin luotettavampi kuva koulutuksen mahdollisuuksista, haasteista ja vaikuttavuudesta.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2020
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202012167188Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish