FRAM-menetelmän soveltaminen ydinvoimalaitoksen ohjeiden suunnitteluun
Tekijät
Päivämäärä
2020Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Ydinvoimalaitoksissa ohjeet ovat keskeinen väline hallita turvallisuutta. Ohjeiden merkittävästä roolista huolimatta Suomen ydinvoima-alalta puuttuu formaali, yhtenäinen ohjesuunnittelumenetelmä. Tämän työn tavoitteena oli arvioida laadullista onnettomuus- ja toimintoanalyysimenetelmää FRAM:ia (engl. Functional Resonance Analysis Method, FRAM), ja sen soveltuvuutta ydinvoimalaitoksen ohjesuunnitteluun. Työn teoreettisena taustana toimi moderni turvallisuusajattelu, jossa korostetaan organisaation toimintavalmiutta, eli jär-jestelmän kykyä ylläpitää toimintaa häiriötekijöitä sisältävissä muuttuvissa olosuhteissa. Ohjesuunnittelussa toimintavalmiuksia voidaan edistää kaventamalla ihanteellisen ja toteutuneen työn välistä kuilua, jolla viitataan ristiriitaan, jossa ohjeen kuvaus työstä ei vastaa tilannesidonnaisesti suoritettua työtä. Tässä tutkielmassa tavoitteena oli tarkastella, voiko FRAM-menetelmän avulla tunnistaa eroja toteutuneen työn ja ihanteellisen työn välillä BOR-ketjun häiriötilanteessa ja miten FRAM-menetelmä soveltuu ydinvoima-alan ohjesuunnittelun työkaluksi. Tutkielmassa hyödynnettiin useita laadullisia tutkimusmenetelmiä. Aineisto koostui häiriötilanneohjeen dokumenttianalyysista, ydinvoima-alan asiantuntijoiden yksilö- ja fokusryhmähaastatteluista ja simulaattoriajojen havainnoinnista. Koko tutkimusaineisto lukuun ottamatta kahta yksilöhaastattelua kerättiin ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voiman ydinvoimalaitoksilta. Aineiston analysoinnissa hyödynnettiin aineistolähtöistä sisäl-lönanalyysia, laadullista luokittelua, teemoittelua ja FRAM-menetelmää, ja tulokset tulkittiin suhteessa aikaisemman kirjallisuuden pohjalta kehitettyyn ar-viointiviitekehykseen. Tutkielman tulokset osoittivat, että FRAM-menetelmä tarjoaa potentiaalisen analyysityökalun toteutuneen ja ihanteellisen työn välisen kuilun mallintamiseen. Poiketen aikaisemmista tutkimuksista menetelmän soveltuvuus ohjesuunnittelun työkaluksi jäi tutkielman perusteella kuitenkin epävarmaksi. Tulosten perusteella havaittiin, että ohjesuunnittelua soveltuvampi käyttökohde FRAM-menetelmälle saattaisi olla epävarmojen ilmiöiden ennakointi ydinturvallisuusanalyysien yhteydessä. Tutkielman pääjohtopäätöksenä voidaan pitää tarvetta kehittää uusia menetelmiä ydinvoima-alan ohjesuunnittelun tueksi.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
RASKE-menetelmän soveltaminen: havaintoja kahdesta Jyväskylän yliopiston opiskelijaprojektista
Jauhiainen, Eliisa (2005) -
"Sisäiset menettelyohjeet on tehty siksi, että käytäntö eri työntekijöiden kanssa olisi yhtenäisempää" : tutkimus sosiaaliviraston sisäisten ohjeiden vaikutuksista organisaation rakenteeseen ja toimintakykyyn
Nevalainen, Maria (2009)Suomen kunnallishallinto on kohdannut viimeisten vuosikymmenien aikana lukuisia muutoksia. Merkittävimpänä näistä voidaan pitää 1990-luvulla tapahtunutta valtion tiukan normiohjauksen purkua. Tämän lisäksi yhteiskunnalliset ... -
VAHTI-ohjeiden soveltaminen valtionhallinnon organisaation palvelintietoturvaan
Juuma, Matias (2014) -
Graafisten käyttöliittymien suunnittelu ja arviointi
Juntunen, Marikki (1995) -
Kyselykielten arviointi käyttäjän kannalta
Nurmi, Heikki (1987)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.