Siedentopin urheilukasvatusmalli edistämässä oppilaan itseohjautuvuutta ja sisäisen motivaation syntymistä
Abstract
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää itsemääräämisteorian motivaatiotekijöiden toteutumista alakoulussa urheilukasvatusmallin avulla. Tutkimuksessa tarkasteltiin nousevatko itsemääräämisteorian motivaatiotekijät autonomia, kyvykkyys ja yhteisöllisyys esiin, tukemalla oppilaan itseohjautuvuutta urheilukasvatusmallin tuomien roolien avulla alakoulussa. Pääpaino tutkimuksessa oli urheilukasvatusmallin oppilaskoutsausmetodissa, jossa oppilaan itseohjautuvuutta lisättiin erilaisten vastuutehtävien ja roolien avulla. Tutkimustehtävää lähestyttiin kolmen tutkimuskysymyksen avulla, joissa tarkasteltiin millaisia sisäistä motivaatiota edistäviä autonomian, kyvykkyyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia oppilailla on eri toimintarooleista urheilukasvatusjaksolla.
Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen teorialähtöinen tutkimus, jossa aineistonkeruumenetelmänä toimi teemahaastattelu ja aineiston analysointimenetelmänä fenomenografia. Tutkimus toteutettiin lukuvuonna 2019-2020 yhdessä Uudenmaan peruskouluista. Tutkimuksen kohderyhmäksi valikoituivat alakoulun 5. luokan oppilaat, joista haastatteluun osallistui kuusi oppilasta. Tutkimusjakson suunnittelu toteutettiin yhdessä oppilaiden kanssa marraskuussa 2019. Lajiharjoittelujakso ja valmennus käynnistettiin marras-joulukuun vaiheessa 2019. Urheilujakson sarja ja loppuottelut pelattiin tammi-helmikuussa 2020 ja haastatteluaineisto kerättiin huhti-toukoluussa 2020.
Tutkimustulosten perusteella urheilukasvatusjakson aikana oppilaan sisäinen motivaatio kasvoi tyydyttämällä itsemääräämisteorian kolme perustarvetta: autonomian, kyvykkyyden ja yhteisöllisyyden. Oppilaan autonomian kokemus kasvoi erityisesti valmentajan roolissa toimittaessa, valintoja ja päätöksiä tehtäessä. Oppilaan kyvykkyys kasvoi oppilaan toimiessa onnistuneesti urheilukasvatusmallin tuomissa eri rooleissa ja kokiessaan olevansa kyvykäs tehtävissään. Oppilaan yhteisöllisyyden kokemus kasvoi urheilujakson aikana oppilaan saadessa olla osana joukkuetta ja koko ryhmää. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että Siedentopin urheilukasvatusmallin avulla voidaan edistää oppilaan itseohjautuvuutta ja sisäisen motivaation syntymistä Decin ja Ryanin itsemääräämisteorian psykologiset perustarpeet täyttämällä. Tutkimustulosten perusteella urheilukasvatusmallin oppilaskoutsausmetodi tuki oppilaan sisäisen motivaation syntymistä.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2020
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202012016849Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish