Läheisten näkemyksiä työuupumuksen kytkeytymisestä perheviestintään
Abstract
Tämän tutkielman tavoite oli kuvata läheisten kokemuksia ja käsityksiä vuorovaikutuksesta työuupumusta kokeneen perheenjäsenen kanssa. Perhesuhteet ovat usein läheisiä, ja vuorovaikutussuhteen osapuolet vaikuttavat monin tavoin toisiinsa. Tutkielma tarkastelee sitä, miten yksilön kokema työuupumus ilmenee näissä vuorovaikutussuhteissa.
Tämän laadullisen tutkimuksen aineisto hankittiin teemahaastatteluilla, joita tehtiin seitsemän kappaletta. Haastateltavat olivat henkilöitä, joiden puoliso tai sisarus oli kokenut työuupumuksen. Aineiston analysoimiseen käytettiin laadullista aineistolähtöistä sisällönanalyysia.
Läheisten näkemysten mukaan työuupumus ilmeni uupuneen perheenjäsenen viestintäkäyttäytymisessä, perheenjäsenten keskinäisessä interpersonaalisessa viestinnässä sekä läheisen ja uupuneen perheenjäsenen suhteen läheisyydessä. Läheisten mukaan työuupuneen viestintäkäyttäytyminen oli hyökkäävää ja vähemmän empaattista, jonka lisäksi viestintäkäyttäytymisessä ilmeni läheisten mukaan viestintähaluttomuutta ja heikentynyttä kuuntelemiskykyä. Tulosten perusteella konfliktit olivat työuupumuksen aikana yleisiä. Työuupumukseen pyrittiin vaikuttamaan keskustelemalla avoimesti, mutta toisaalta myös välttelemällä joitain kielteisiä aiheita. Osa läheisistä koki vuorovaikutussuhteen uupuneeseen perheenjäseneen etäisemmäksi. Työuupumus lisäsi tarvetta osoittaa ja vastaanottaa sosiaalista tukea. Tulosten mukaan läheisten käyttämää supportiivista viestintää oli aktiivinen henkilökeskeinen kuunteleminen, emotionaalinen tukeminen ja tiedollinen tukeminen. Erityisen tärkeäksi läheiset kokivat, että työuupunut voi purkaa ajatuksiaan kasvokkaisviestinnän avulla.
Tämä tutkimus vahvistaa, että työuupumus voi ilmetä monin tavoin vuorovaikutuksessa ja vaikuttaa perhesuhteisiin. Tulokset osoittavat, että työuupumus voi vaikuttaa myös läheisiin, ja että läheiset voivat olla merkittävä voimavara työuupumuksen aikana. Tietämys työuupumuksen ilmenemismuodoista vuorovaikutuksessa voi lisätä työuupumuksen tunnistettavuutta ja mahdollisuuksia puuttua siihen.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2020
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202005223401Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish