Executive Master of Business Administration -koulutuksen yhteys mies- ja naisjohtajien uramenestykseen
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan Executive Master of Business Administration -koulutuksen yhteyttä uramenestykseen. Tutkimus asemoituu urien, uramenestyksen sekä johtamiskoulutuksen tutkimuskenttään. Tutkimuksessa keskeistä teoretisointia edustavat erilaiset urakäsitykset sekä uramenestys ja sen jaottelu subjektiiviseen ja objektiiviseen uramenestykseen sekä miesten ja naisten uramenestykseen. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvailla ja käsitteellistää henkilöiden käsityksiä uramenestyksestä, koulutukseen osallistumisen syitä sekä koulutuksen vaikutuksia uramenestykseen.
Tutkimuksessa käytettiin narratiivista tutkimusotetta. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastatteluissa haastateltiin yhteensä 10:tä johtajaa, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia. Aineiston analyysivaiheessa haastateltavien kerronnasta muodostettiin tarinoita erilaisiin juonityyppeihin perustuvan analyysin avulla. Lisäksi miesten ja naisten kerrontaa verrattiin keskenään.
Analyysin tuloksena syntyi viisi erilaista tyyppitarinaa, jotka perustuvat yhden tai useamman haastateltavan kerrontaan. Tarinoissa uramenestyksen määrittelyn näkökulmasta subjektiivinen uramenestys nousee objektiivista uramenestystä merkittävämmäksi. Tarinoissa subjektiivista uramenestystä edustavia tekijöitä ovat työn mielekkyys, vaikutusmahdollisuudet työssä, arvostus työyhteisössä ja mahdollisuus itsensä kehittämiseen. Objektiivista uramenestystä edustavaksi tekijäksi nousee erityisesti palkkaus. Tarinoissa koulutukseen osallistumisen syiden taustalla olevia subjektiivista uramenestystä edustavia tekijöitä ovat itsensä ja osaamisensa kehittäminen. Lisäksi objektiivisen uramenestyksen tavoittelu on merkittävä tekijä koulutukseen osallistumisen taustalla, esimerkiksi uralla etenemisen muodossa. Koulutuksen suorittamisesta seurasi sekä objektiivista että subjektiivista uramenestystä. Subjektiivista uramenestystä edustavia tekijöitä ovat tiedollisen pääoman kasvu, osaamisen kehittyminen, itseluottamuksen kasvu sekä kokemus potentiaalisten työ- ja uramahdollisuuksien monipuolistumisesta. Objektiivista uramenestystä edustavia tekijöitä ovat siirtyminen uusiin tehtäviin tai uuden työnantajan palvelukseen sekä positiivinen palkkakehitys. Aineistosta ei löytynyt eroa miesten ja naisten kerronnan välillä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Identiteetit ja identifioituminen naisjohtajien urasiirtymissä
Kankkunen, Suvi (2009) -
Moninaiset urat : narratiivinen tutkimus naisjohtajien urakehityksestä
Ekonen, Marianne (2007) -
Mastering learning situations: Self-regulation, executive functions and selfregulatory efficacy among elementary school pupils
Paananen, Mika (Jyväskylän yliopisto, 2019)Success in scholastic endeavours is dependent not only on the individual’s capabilities but also on confidence to manage learning-related situations and regulate oneself in these situations. The first goal of this dissertation ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.