Keskisuuren kaupungin johtajien näkemyksiä työhyvinvoinnistaan
Abstract
Kunnat ja kuntayhtymät ovat nykyään yhä suurempia työnantajia Suomessa. Julkisella alalla on entistä enemmän alettu kiinnittää huomiota henkilöstön hyvinvointiin läpi työuran. Kunta-alalla työssä selkeä ongelma työhyvinvointiin liittyen on työn henkinen rasitus ja kiire, joka on lisääntynyt vuosikymmenen aikana. Johtajien työhyvinvoinnin tutkiminen on tärkeää, sillä muuttuva työympäristö ja erilaiset työskentelytavat tuovat mukanaan uudenlaisia haasteita paitsi työelämään, myös johtajien työhyvinvoinnille. Lisäksi työn vaatimukset ovat kasvaneet. Johtajan hyvinvointi heijastuu koko organisaation henkilöstöön, ja näin ollen johtajan tulisi voida työssään hyvin.
Tutkimukseen osallistui suomalaisen keskisuuren kaupungin kaksitoista (n=12) kunta-alan johtavassa asemassa olevaa esimiestä, joista valtaosa oli naisia. Tutkimuksen laadullinen aineisto kerättiin verkkopohjaisella kyselylomakkeella. Aineisto analysoitiin laadullisen aineiston sisällönanalyysin menetelmällä. Tutkimuksen tarkoitus oli kuvata kunta-alalla työskentelevien johtajien kokemuksia työhyvinvoinnista.
Johtajien työhyvinvointia määrittäviksi tekijöiksi painottui kaksi keskeistä tekijää: myönteinen työyhteisö ja oman työn hallinta ja aikatauluttaminen. Myönteisen työyhteisön havaittiin osoittavan viitteitä eettisen organisaatiokulttuurin yhteydestä työhyvinvointiin. Työn hallintamahdollisuuksia arvostettiin ja niiden koettiin lisäävän työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Johtajien vastauksissa ilmeni hallitsemattomina ja työntekoa haittaavina tekijöinä ajankäytölliset haasteet ja epätasapaino työn hallinnan ja vaatimusten välillä.
Tutkielman tuottamaa tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää kunta-alalla toimivien esimiesten ja johtajien työhyvinvoinnin kehittämisessä painottaen myönteistä työyhteisöä ja vaalimalla eettistä organisaatiokulttuuria eli yhteisesti jaettuja, hyveitä edistäviä arvoja, toimintatapoja, sääntöjä ja normeja. Lisäksi varmistamalla riittävät resurssit suhteessa työtehtäviin käytettävissä olevaan aikaan ja työn määrään, mahdollistamalla yhtenäinen ja sujuva prosessien eteneminen ja keskittämällä työnjako vain muutamaan käynnissä olevaan projektiin kerrallaan, voidaan edistää kunta-alalla työskentelevien johtajien työn hallintaa ja aikatauluttamista. Vertailevaa tutkimusta tulisi toteuttaa selvittämällä kunta-alalla työskentelevien johtajien iän, sukupuolen, asuinpaikan tai perheen koon yhteyttä johtajien omiin kokemuksiin työhyvinvoinnista, jotta työelämässä voitaisiin räätälöidä työhyvinvoinnin edistäminen johtajien henkilökohtaisia tekijöitä palvelevaksi.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2020
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202005043020Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish