Järven rehevyyden vaikutus ahvenen (Perca fluviatilis) eri kehitysvaiheiden omega-3 rasvahappokoostumukseen
Abstract
Omega-3 rasvahapot ovat kaikille eläimille fysiologisesti välttämättömiä. Ihmisen
terveydelle hyödyllisimpiä omega-3 rasvahappoja ovat pitkäketjuiset
eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), joita järvien
kasviplanktonlevät valmistavat entsyymiavusteisesti. Erityisesti kirkasvetisissä järvissä
viihtyvät kulta-, panssarisiima-, pii- ja nielulevät pystyvät valmistamaan runsaasti
EPA:a ja DHA:ta. Eläinplanktonin, kalojen ja muiden kuluttajien kyky muuntaa
lyhytketjuisia rasvahappoja pitkäketjuisiksi on havaittu heikoksi, ja siten kuluttajat ovat
riippuvaisia levien rasvahappotuotannosta. Kalat ovat ihmiselle tärkein linkki
akvaattiseen ravintoverkkoon ja siten korvaamaton pitkäketjuisten omega-3
rasvahappojen lähde. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on havaittu ahvenen (Perca
fluviatilis) EPA- ja DHA-pitoisuuksien vaihtelevan voimakkaasti erityyppisten järvien
välillä. Aiempi tutkimus on kuitenkin keskittynyt kookkaimpiin yksilöihin, joiden
ravinto koostuu pääasiassa kalaravinnosta. Ahvenen ravinnonkäyttö muuttuu
kasvukehityksen myötä. Poikasvaiheessa se syö eläinplanktonia, josta vähitellen siirtyy
pohjaeläimiin ja edelleen kaloihin. Yksilön kehitysvaiheen ja järven rehevyyden
vaikutusta ahvenen rasvahappokoostumukseen tutkittiin rehevän ja keskiravinteisen
lounaissuomalaisen järven ahvenpopulaatioita vertailemalla. Järvien ravintoverkon
laatua seurattiin yhden kesän ajan säännöllisillä kasviplankton- ja
eläinplanktonnäytteillä. Lisäksi kertaluonteisella näytteenotolla tutkittiin
surviaissääsken toukkien rasvahappokoostumusta. Tutkimuksessa ahventen
kehitysvaiheen mittarina käytettiin kalan ikää ja pituutta. Lisäksi ahventen sijaintia
ravintoketjussa arvioitiin typen vakaan isotoopin (15N) määrityksillä.
Rasvahappokoostumuksen ja lipidiprosentin määrittämiseksi ahvenilta otettiin
lihasnäyte selkäevän juuresta. Rehevän järven ahventen havaittiin sisältävän
vähemmän terveydelle hyödyllisiä omega-3 rasvahappoja (EPA+DHA) kaikissa yksilön
kehitysvaiheissa. Ahvenen lihaksen rasvahappojen suhteellisissa osuuksissa ei
kuitenkaan havaittu järvien välisiä eroa. Keskiravinteisen järven ahvenet olivat
kokonaisuudessaan rehevän järven ahvenia rasvaisempia, jolloin myös omega-3
rasvahappojen pitoisuus oli suurempi. Lisäksi havaittiin kaikkein pienimpien ahventen
olevan rasvahappokoostumukseltaan terveellisintä ravintoa, sillä ahventen EPA+DHA
-pitoisuus korreloi negatiivisesti pituuskasvun kanssa.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2019
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202004062680Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish