Facebookin ja Instagramin kieltä ja vuorovaikutusta koskevat käsitykset ja asenteet
Abstract
Kansanlingvistinen kielentutkimus pyrkii selvittämään, millaisia käsityksiä ja asenteita tavallisella kielenkäyttäjällä on liittyen omaan kieleen ja sen eri variantteihin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia käsityksiä ja asenteita sosiaalisen median käyttäjillä on Facebookissa ja Instagramissa käytettävää suomen kieltä kohtaan. Muista kansanlingvistisistä töistä poiketen tässä tutkimuksessa tarkastellaan myös kieliasiantuntijoiden käsityksiä ja asenteita, joita verrataan tavallisten kielenkäyttäjien eli maallikoiden näkemyksiin. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia käsityksiä informanteilla on Facebookin ja/tai Instagramin kielestä ja vuorovaikutuksesta? 2. Millaisia asenteita informanteilla on FB:n ja/tai IG:n kieltä ja vuorovaikutusta kohtaan? 2a. Millaiset piirteet FB:n ja IG:n kielessä ja vuorovaikutuksessa herättävät informanteissa positiivisia tunteita? 2b. Millaiset piirteet FB:n ja IG:n kielessä ja vuorovaikutuksessa herättävät informanteissa negatiivisia tunteita? 3. Kuinka maallikoiden ja kieli-asiantuntijoiden vastaukset suhteutuvat toisiinsa?
Sosiaalista mediaa on tutkittu kielentutkimuksen kentällä aiemminkin. Tässä tutkimuksessa Facebook ja Instagram sosiaalisen median palveluina muodostavat kontekstin, jossa käytettävää kieltä informantit tarkastelevat. Aineisto on kerätty sähköisellä kyselylomakkeella, jossa informantit ovat kertoneet, millaisena he pitävät Facebookissa ja Instagramissa käytettävää kieltä sekä millaisista kielenpiirteistä he pitävät ja ärsyyntyvät näissä palveluissa. Analyysissä hyödynnetään sekä määrällisiä että laadullisia menetelmiä. Osa tuloksista esitetään numeraalisesti taulukkoina. Avointen vastausten analysointiin käytetään sisällönanalyysiä.
Tulokset osoittavat, että Facebookia ja Instagramia pidetään epävirallisina alustoina, joissa käytetään enimmäkseen epämuodollista puhekieltä. Kieleen suhtaudutaan aineistossa normilähtöisesti ja negatiivisesti. Palvelujen kieltä pidetään epämiellyttävänä ja vuorovaikutusta törkeänä. Instagram koetaan kuitenkin hieman Facebookia positiivisemmaksi alustaksi.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2019
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201911144862Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish