Positive psychology in teaching and learning English as a foreign language : a review of scholarly articles
Abstract
Kahden viime vuosikymmenen aikana positiivisen psykologian teorioiden kayttö on laajentunut koulutuksen alalle. Viime vuosina positiivista psykologiaa on alettu soveltaa myos vieraiden kielten opetuksen ja oppimisen tutkimuksessa. Positiivista psykologiaa pidetään usein psykologian osa-alueena, joka tutkii subjektiivisia, positiivisia kokemuksia, myonteisia, yksilollisiäluonteenpiirteitäja positiivisia instituutioita (Seligman ja Csikszentmihalyi 2000) tai yksilön optimaalista toimintaa (Sheldon ym. 2011).
Subjektiivinen hyvinvointi (SWB) ja psykologinen hyvinvointi (PWB) ovat kaksi tärkeää positiivisen psykologian osa-aluetta. Viime vuosina opiskelijoiden hyvinvointi on tullut yhätärkeämmäksi kysymykseksi vieraiden kielten opetuksessa. Samaan aikaan englannin kieli on vahvistanut asemaansa maailmanlaajuisena ja kansainvälisena kielena. Silti positiivisen psykologian mahdollisesta käytöstä ja soveltamisesta englannin kielen opetuksessa ja oppimisessa on verrattain vähän tietoa.
Tässä tutkimuksessa käytetään kriittisen kirjallisuuskatsauksen menetelmää (critical review) työkaluna, jonka avulla tutkitaan vertaisarvioituja, akateemisia artikkeleita, jotka liittyvät sekäpositiiviseen psykologiaan ettäenglannin kielen opetukseen ja oppimiseen vieraana kielenä. Artikkelit on julkaistu aikavälilla 2008–2018. Tutkimus sisältää seuraavat kriittisen kirjallisuuskatsauksen tutkimusvaiheet: systemaattinen tutkimusmateriaalin etsintä, julkaisujen kartoitus, vertaisarvioitujen artikkelien luokittelu sekä aiheen kannalta olennaisten artikkelien analysointi.
Johtopäätöksenä on, että positiivisen psykologian soveltaminen englannin kielen opettamisen ja oppimisen tutkimuksessa on viimeaikainen ilmio. Suurin osa vertaisarvioidusta tutkimuksesta on toteutettu kuluvan vuosikymmenen aikana, ja tutkimukset keskittyvät pääasiassa kieliahdistukseen, mielihyvään ja myönteisiin tunteisiin. Positiivinen psykologia käsitetään vertaisarvioidussa kirjallisuudessa pääasiassa välillisesti, vaikutuksena kieltenopetuksen ja kielen oppimisen tutkimukseen. Positiivisen psykologian vaikutus ilmenee suuntautumisena aiempaa enemmän vieraan kielen oppimiseen liittyvien myönteisten tunnetilojen ja kokemusten tutkimiseen. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin siita kuinka positiivisen psykologian teorioita voidaan soveltaa englannin kielen opetuksessa ja oppimisessa ja kuinka merkityksellisiä ja myönteisiä opetus- ja oppimiskokemuksia voidaan lisätä kaytännön opetustyössä.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2019
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201906052981Käytä tätä linkitykseen.
Language
English