Understandings of creativity, innovation, and technology in a distributed team of journalists : a practitioner-centered approach
Abstract
Mediaorganisaatioiden taloudelliset haasteet viime vuosikymmenen aikana ovat kasvattaneet luovuuden ja innovaatioiden tarvetta media-alalla. Tässä tutkimuksessa luovuutta ja innovaatioita lähestytään mediaorganisaation strategisina resursseina, joiden avulla organisaation on mahdollista saavuttaa kilpailuetua markkinoilla. Tutkimuksen teoreettinen tausta nojaa luovuuden tutkimukseen ja luovuutta lähestytään sosio-konstruktivistisesta näkökulmasta (luovuus muodostuu vuorovaikutuksessa). Innovaatioita lähestytään toisaalta organisaation, toisaalta yksilön näkökulmasta. Oman lisänsä tutkimusasetelmaan tuovat työelämässä tapahtuvat muutokset, joista erityisesti viestintäteknologian yleistymisen myötä kasvanut etätyön ja hajautuneiden tiimien määrä ovat tässä tutkimuksessa keskeisessä roolissa.
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten hajautuneissa tiimeissä työskentelevät journalistit ymmärtävät luovuuden ja innovaatiot oman työnsä kontekstissa. Tutkimusaihetta lähestyttiin laadullisilla menetelmillä. Tutkimuskohteena on kaksi hajautunutta journalistista tiimiä, jotka toimivat osana isoa suomalaista mediaorganisaatiota. Toinen tiimeistä tuottaa feature-journalismia ja toinen päivittäisiä uutisia. Yhteensä jäseniä tiimeissä on 14. Aineistonkeruumenetelmänä toimi teemahaastattelu, jossa pureuduttiin innovaatioihin, luovuuteen ja teknologiaan. Haastatteluaineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin, mutta kuitenkin teoriaan ja aiempaan tutkimukseen nojaten.
Tutkimuksen tulosten mukaan toimittajat jäsentävät sekä luovuuden että innovaation ilmiöitä vahvasti omasta päivittäistyöstään käsin. Analyysin perusteella muodostettiin kolme typologiaa kuvaamaan journalistien käsityksiä tutkittavista ilmiöistä. Typologiat ovat kolme tapaa ymmärtää journalistista luovuutta, käytäntöön perustuva typologia mediainnovaatioista sekä journalistien käsityksiä teknologiasta ja sen roolista tiimityössä. Typologiat eivät ole toisistaan erillisiä, vaan ne kietoutuvat tiukasti yhteen muodostaen yhdessä teknologiavälitteisen luovan työn ilmiön. Käsitteellisesti typologiat voidaan irrottaa toisistaan, mutta käytännössä se ei ole mahdollista, eikä siihen tässä tutkimuksessa pyritä.
Tuloksissa korostuvat erityisesti toimittajien tapa käsitteellistää innovaatioita ja luovuutta yhteneväisellä tavalla heidän omasta työstään käsin. Käytännönläheinen lähestymistapa on ymmärrettävä ja perusteltu varsinkin mediainnovaation käsitteen kohdalla. Tämä tutkimus korostaakin mediainnovaation määrittelemistä journalistien lähtökohdista käsin ja puolustaa mediainnovaation käsittämistä aiempaa tutkimusta ihmislähtöisemmin. Lisäksi teknologian, luovuuden ja innovaatioiden yhteispisteessä korostuu tiimiin teknologian välityksellä muodostuva turvallinen viestintäilmapiiri, joka toimii journalistien luovan työn mahdollistajana.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2019
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201905092520Käytä tätä linkitykseen.
Language
English