Totuudenjälkeinen politiikka : käsite, konteksti ja muutos
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, missä ajallisessa ja poliittisessa kontekstissa totuudenjälkeisen politiikan käsitettä on käytetty sen historian aikana ja mitä ominaisuuksia siihen on liitetty. Tutkimus käsittelee totuudenjälkeisen politiikan käsitettä sen vuoden 2011 syntyhetkistä lähtien aina syksyyn 2016 asti, samalla tarkastellen käsitteen historiallista muutosta. Tutkimuksen kohteena on myös käsitteestä nousevien ominaisuuksien tarkempi tarkastelu. Aineistona tutkimuksessa käytetään totuudenjälkeiseen politiikkaan liittyviä uutisia, artikkeleita ja muita eri lehdissä julkaistuja kirjoituksia.
Tutkimuksen näkökulma on pohjimmiltaan käsitehistoriallinen ja mukailee varsinkin Reinhart Koselleckin ja Quentin Skinnerin ajatuksia diakronisen ja synkronisen analyysin käsitteistä, joiden kautta tutkimus liittyy omalta osaltaan käsitehistoriallisen tutkimuksen perinteeseen. Synkronisen analyysin kautta totuudenjälkeisen politiikan käsite saa sen käyttöhetkiin liittyvän tilan ja kontekstin, kun taas diakronisen analyysin periaatteiden mukaisesti sen historiallista muutosta voidaan tarkastella eri aikoina. Lisäksi tutkimukseen kytkeytyy olennaisesti hermeneuttinen tulkinnan teoria, jonka avulla aineistoa on luettu ja analysoitu.
Tutkimuksen tuloksista on todettavissa, että totuudenjälkeistä politiikkaa on käytetty alun perin varsinkin Yhdysvaltain republikaaniseen puolueeseen ja Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan liittyvässä kontekstissa, mutta myöhemmin se on myös liitetty Donald Trumpin presidentinvaalikampanjaan ja Ison-Britannian eroon Euroopan Unionista. Totuudenjälkeisen politiikan käsitteeseen kytkeytyvät läheisesti välinpitämättömyys faktoista, tietoisen valehtelun retoriset strategiat sekä kritiikki väärin toimivia äänestäjiä ja mediaa kohtaan. Myöhäisemmässä käytössä siihen on yhdistetty lisäksi oikeistopopulismi ja rasistinen keskustelu maahanmuutosta. Käsitteeseen liittyvät perusominaisuudet pysyivät kuitenkin pääosin muuttumattomana tarkastelujakson sisällä.
Totuudenjälkeisen politiikan ominaisuuksien, kuten faktojen, valehtelun ja retoriikan voidaan tutkimustulosten perusteella katsoa myös kiinnittyvän teemallisesti poliittisen tutkimuksen historiaan ja problematiikkaan aina antiikin Kreikasta nykypäivään saakka.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Avauksia poliittiseen ajatteluun
Korvela, Paul-Erik; Lindroos, Kia (Jyväskylän yliopisto, 2008) -
Dialogeja menneisyyden kanssa
Parkkinen, Jari (Suomen Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen seura, 2023) -
Metsoja, peikkoja ja vampyyrejä : poliittinen kulttuuri ja stereotypiat
Nyyssönen, Heino (Minerva Kustannus, 2004) -
Kun kaikki on politiikkaa, miten sitä voi tutkia? : politiikkapuhe (Länsi-)Saksan liittopäivien täysistuntodebateissa
Palonen, Kari (Valtiotieteellinen yhdistys, 2022) -
Vapaussota, luokkasota ja kansalaissota vapauttamisen ja puolustautumisen puheenparsina : sisällissotakäsitteellistyksien politologinen luenta
Kivilahti, Eerik (2021)Tässä tutkielmassa tarkastellaan Suomen sisällissotaa koskevien käsitteellistyksien, kuten vapaussodan, luokkasodan ja kansalaissodan merkitystä näkökulmasta, jossa nämä käsitteellistykset ymmärretään sellaisina poliittisten ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.