”Meneekö kummankin vanhuus hukkaan?” : kokemuksia muistisairaasta huolehtivan omaishoitajan kuormittavuustekijöistä
Tekijät
Päivämäärä
2018Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Karppinen, M. 2018. ”Meneekö kummankin vanhuus hukkaan?” Kokemuksia muistisairaasta huolehtivan omaishoitajan kuormittavuustekijöistä : Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, gerontologian ja kansanterveyden pro gradu -tutkielma, 37 s., 2 liitettä.
Omaisen hoito kotona on yleisin hoivan muoto Suomessa. Omaishoitoa on aiemmin tarkasteltu työn kuormittavuuden kautta. Aikaisemmissa kansainvälisissä tutkimuksissa omaishoitajilla on osoitettu olevan enemmän masennusoireita, fyysisiä sairauksia sekä heikompi tulotaso kuin saman ikäisillä, jotka eivät ole omaishoitajia. Omaishoitajien työnkuvaan kuuluu muun muassa läheisen asioiden hoitaminen ja yhteistyön ylläpitäminen hoivaverkoston kanssa. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että yhteistyö hoivaverkoston kanssa voi olla haasteellista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää muistisairaista huolehtivien omaishoitajien kokemuksia omaishoidon kuormitusta aiheuttavista tekijöistä.
Tutkimusaineisto kerättiin Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenter –säätiön omaishoitajien psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen-projektissa. Tähän tutkimukseen valittiin kahdenkymmenen (N=20) muistisairaan omaishoitajan alkuhaastattelut. Aineisto analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysimenetelmää käyttäen.
Omaishoitajat kokivat tarvitsevansa apua omaisen hoitamiseen. He kokivat myös, että tarjotut palvelut eivät soveltuneet heidän käyttöönsä. Omaishoitajalomien pitäminen oli vaikeaa, mikäli läheinen kieltäytyi lähtemästä hoitoon. Lomat kuluivat asioiden hoitamiseen. Omaishoitajat kokivat, että joutuvansa luopumaan ”omasta elämästään”, koska omaisen hoito kotona vaati jatkuvaa valvontaa. Tulevaisuuden näkymistä pelottivat erityisesti raha-asiat ja oman terveyden säilyminen. Tulevaisuutta olisi haluttu suunnitella. Lisäksi toivottiin mahdollisuutta matkustella ja viettää aikaa lastenlasten kanssa. Toiveiden toteutumiseen ei kuitenkaan uskottu. Johtopäätöksenä todetaan, että omaishoitajan elämän koettiin muuttuneen hoitajana olemiseksi, eikä itselle ja läheiselle saatu sopivaa apua ja tukea. Omaishoitajan tulevaisuus näyttäytyi pelottavana ja kotiin sidottuna. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää palvelujen suunnittelussa sekä avun kohdentamisessa joustavasti muistisairaan ja tämän perheen toiveet huomioon ottaen.
Asiasanat: omaishoitajat, kuormittavuus, hoivaverkosto, omaishoiva, palvelujärjestelmä
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Hoivaa miten taidat : omaishoitajan arki ja toimijuus
Halonen, Ulla (2011)Ikääntyminen, huoltosuhteen heikentyminen ja taloudellisten resurssien niukkuus ovat nostaneet omaishoidon julkiseen keskusteluun. Omaishoidosta on tehty viime vuosina runsaasti myös tutkimuksia eri näkökulmista, mutta ... -
Vertaistuki muistisairaan henkilön omaishoitajan kokemana
Karjula, Heli (2013)Muistisairaan henkilön omaishoitajana toimiminen on usein yksinäistä sekä raskasta. Omaishoitaja tarvitsee tukea omaishoitotyössä jaksaakseen. Yksi omaishoitajien jaksamiseen vaikuttava tekijä on sosiaalinen tuki, johon ... -
Muistisairasta puolisoaan hoitavan omaishoitajan hyvinvointi ja sen tukeminen
Hirvimäki, Suvi (2019)Pro gradu -tutkielmani tehtävänä on selvittää, minkälainen on muistisairasta hoitavien omaishoitajien hyvinvointi ja minkälaisia tuen tarpeita omaishoitajat kokevat heillä olevan. Lisäksi pohdin, millä tavalla gerontologinen ... -
Ikääntynyttä läheistään hoitavan omaishoitajan terveys, hyvinvointi ja palvelujen käyttö
Siira, Heidi (2006) -
Muistisairaat ja heidän omaishoitajansa kokevat olevansa heitteillä: ”Apu on riittämätöntä”
Van Aerschot, Lina; Aaltonen, Mari; Eskola, Päivi (Toinen Aatos Oy, 2021)Muistisairaat kärsivät avun riittämättömyydestä enemmän kuin muut ikääntyneet. Vaaravyöhykkeessä ovat myös omaishoitajat, jotka paikkaavat heikkoja julkisia palveluita omalla venymisellään. Myös henkisestä tuesta on kova ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.