Demokraattinen yhteiskunta ja aktiivinen kansalaisuus peruskoulun 4.–6. luokan yhteiskuntaopin oppikirjoissa
Abstract
Pro gradu -tutkielmani käsittelee demokratiakasvatusta. Tutkielmassa tarkastelen, miten demokraattinen yhteiskunta ja aktiivinen kansalaisuus näyttäytyvät peruskoulun 4.–6. luokan keväällä 2018 kaikissa käytettävissä olevissa, yhteensä kuudessa, yhteiskuntaopin oppikirjassa. Yhteiskuntaoppi on alakoulussa uusi oppiaine, eikä siihen liittyvää tutkimusta ole käsitykseni mukaan aiemmin tehty. Oppikirja-analyysi antaa tärkeää lisäarvoa käytössä olevan oppimateriaalin sisällön arvioimiseen ja auttaa samalla havainnoimaan tulevaisuuden kehittämistarpeita.
Kyseessä on laadullinen oppikirjatutkimus, joka on analysoitu sisällönanalyysin keinoin. Analyysin teemat nousivat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) yhteiskuntaopin oppiaineen sisältöalueista. Oppikirjat valikoituivat tutkimusaineistoksi, koska niillä on tärkeä rooli suomalaisessa koulussa ja niitä käytetään paljon osana opetusta.
Tutkimukseni perusteella oppikirjat antavat keskeiset tiedot demokratiasta ja kuvaavat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ottaen huomioon erilaiset vähemmistöt. Kirjoissa tuotiin esille lakeihin perustuvia oikeuksia ja velvollisuuksia. Tämä tehtiin erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta. Kirjat aktivoivat harjoittelemaan oman mielipiteen sanomista eri foorumeilla ja vastuun ottamista yhteisistä asioista.
Yhteiskuntaopin opetus jo alakoulussa on käsitykseni mukaan edistysaskel. Oppikirjat antavat demokratiaopetukselle hyvän pohjan. Tärkeää opetuksessa on välittää toisia kunnioittava asenne ja kriittinen ymmärrys muuttuvasta maailmasta.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2018
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201806012983Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish