Elevers och lärares upplevelser av ökad fysisk aktivitet i form av pulspass under skoldagen
Abstract
Syftet med min Pro gradu -avhandling var att redogöra för elevers och lärares upplevelser av ökad fysisk aktivitet, i form av pulspass, på Sursik skola i Österbotten. En av målsättningarna var att ta reda på om pulspass upplevs öka koncentrationsförmågan och främja skolframgången hos eleverna. Därtill undersöktes hur pulspass fungerar i skolvardagen samt eventuella utvecklingsförslag för framtida pulsprojekt. Pulsprojekt är ett försök, av många, att öka elevernas fysiska aktivitet under skoldagen.
Denna kvalitativa undersökning genomfördes med intervjuer och praktiska observationer. Observation av pulspass utfördes två gånger under vårterminen 2017 och iakttagelserna skrevs ner i dagboksform. För insamlingen av elevers och lärarens upplevelser använde jag mig av en halvstrukturerad intervju, enskilt med varje respondent. Sammanlagt sex elever med varierat intresse för fysisk aktivitet (tre flickor och tre pojkar), en klasslärare och rektor intervjuades under våren 2017. Därefter transkriberades intervjuerna och materialet analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys.
Eleverna i undersökningen upplevde pulspass som ett positivt inslag under skoldagen, oberoende av tidigare idrottsintresse. Eleverna upplevde att pulspass förbättrar konditionen och den sociala gemenskapen i klassen. Eleverna, läraren och rektorn kunde inte uttrycka sig om pulspass har inverkat på skolframgången eller inte, eftersom det är så många olika variabler som inverkar på inlärningen och skolprestationen. Läraren upplevde pulspass som en utmärkt möjlighet att ge positiv respons, för något som har med fysisk aktivitet att göra, åt de elever som annars inte är så värst intresserade av idrott. De främsta negativa upplevelserna av pulspass som framkom i elevintervjuerna var, att man bör byta om och att man blir svettig. Läraren blir tvungen att ta tid från andra ämnen för att ordna ett pulspass, vilket får läraren att värdera den förlorade lektionstiden i förhållande till värdet av ett pulspass.
Skolans utmaning är att minska stillasittandet och öka den fysiska aktiviteten för eleverna. Pulsprojekt, Gymnastiklektioner med fokus på rörelse, raster som spenderas utomhus, pausgymnastik och funktionell undervisning, idrottsklubbar och en fysisk aktiv skolväg är några exempel på hur skolan kan erbjuda eleverna fysisk aktivitet. De flesta elever upplever ökad fysisk aktivitet som något roligt och motiverande.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2018
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201804242348Use this for linking
Language
Swedish