Language awareness and cultural awareness in EFL textbooks : an analysis of EFL textbooks for seventh grade in Finnish basic education
Abstract
Kielitietoisuus ja kulttuurillinen moninaisuus sekä kulttuurien väliseen ymmärrykseen ja yhteistyöhön pyrkiminen eli kulttuuritietoisuus ovat niin nykypäivän arkielämässä kuin opetussuunnitelmassakin yhä enemmän korostuvia asioita. Tämän tutkielman tarkoitus on analysoida millä eri tavoilla edellä mainitut asiat tuodaan esille yhteensä kolmessa eri oppikirjassa, jotka on suunnattu perusopetuksen seitsemännelle luokalle. Analyysi keskittyy nimenomaan tekstikirjoihin sillä aihepiiri on temaattinen, ja analyysin menetelmänä toimii täten aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Eri kulttuureilla tarkoitetaan myös muita kulttuureja kuin suomalaista tai tyypillisesti englannin kielen oppikirjoissa esiintyviä englanninkielisen maailman kulttuureja.
Tutkielman tulokset osoittavat että sekä kielitietoisuuden eri kategoriat että kulttuuritietoisuuden kannalta tärkeät asiat ovat läsnä oppimateriaalissa, mutta esimerkiksi kulttuurienvälinen ymmärrys ja siihen kehottaminen on ajoittain tuotu ilmi vain esimerkkien muodossa, ei niinkään eksplisiittisesti. Jopa stereotypioita on käytetty opettavaisella tavalla ja kulttuurienvälinen vertailu on tehty hyvän maun sekä kunnioituksen kautta ja pyrkimyksellä ymmärtämään kaikkia kulttuureja. Täten voidaan sanoa että opetussuunnitelmassa korostetut asiat näkyvät kyseisessä oppimateriaalissa.
Toisaalta, kun asioita ei opeteta niinkään suorilla kehotuksilla tai niin sanotulla eksplisiittisellä opetuksella, on olemassa vaara että hyvä tarkoitus oppikirjan tekijöiltä menee hukkaan, mikäli opettaja ei täsmennä erikseen tiettyjä opetussuunnitelmassa tärkeäksi todettuja asioita opetuksessaan mm. tietynlaisia tehtäviä valitsemalla. Tuloksista voi tehdä johtopäätöksen että temaattisesti edellä mainitut asiat liittyen kieli- ja kulttuuritietoisuuteen ovat läsnä, mutta ne ovat usein jopa monitulkinnallisissa yhteyksissä joista ne on osattava poimia. Hyviä jatkotutkimuksen aiheita olisivat otoksen laajentaminen joko muiden luokka- tai kouluasteiden oppikirjoihin sekä tehtäväkirjojen tutkiminen. Ne mahdollistaisivat kokonaisvaltaisemman kuvan ilmiöstä.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2017
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201710023899Käytä tätä linkitykseen.
Language
English
Tietueessa on rajoitettuja tiedostoja. You can request a copy of this thesis here The material is available for reading at the archive workstation of the University of Jyväskylä Library.
<br><br>This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the <a href="https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation">workstation</a> at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials.