Kotiympäristön, perhetekijöiden ja ajankäyttötapojen yhteydet 3-7-vuotiaiden lasten ulkona liikkumiseen ja leikkimiseen
Abstract
Suomalaisten lasten elinympäristöt ja elintavat ovat muuttuneet viimeisen vuosikymmenen aikana, mikä näkyy myös muutoksissa fyysisen aktiivisuuden määrässä ja laadussa. Lapsella on sisäinen tarve liikkua ja päivittäinen fyysinen aktiivisuus on tärkeää kokonaisvaltaisen kasvun ja kehityksen sekä hyvinvoinnin turvaamiseksi. Lapsille tulisi luoda mahdollisuuksia liikunnan ilon kokemiseen, monipuoliseen liikuntaan sekä riittävään omaehtoiseen leikkiin niin sisällä kuin ulkona. Ulkona eri ympäristöissä leikkimisen on todettu lisäävän fyysisen aktiivisuuden määrää ja intensiteettiä sekä kehittävän motorisia taitoja. Ulkona korkeamman fyysisen aktiivisuuden tason mahdollistaa riittävä tila, käytettävissä olevat välineet sekä ulkoleikkien omaehtoisuus.
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kotiympäristön yhteyksiä 3–7-vuotiaiden päiväkotilasten ulkona liikkumiseen ja leikkimiseen lasten vapaa-ajalla. Tutkimuksessa tarkasteltiin fyysisen ympäristön, lasten ajankäyttötapojen ja perhetekijöiden yhteyttä lasten ulkoiluun. Tähän tutkimukseen on käytetty Taitavat tenavat – tutkimukseen kerättyä aineistoa. Taitavat tenavat -tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimustyötä, jonka tarkoituksena on edistää päiväkoti-ikäisten lasten motorisia perustaitoja, liikunta-aktiivisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Tutkimukseen osallistui 1238 3–7-vuotiasta päiväkotilasta eri puolelta Suomea. Lapsista 626 oli tyttöjä ja 612 poikia. Tutkimukseen osallistui 37 satunnaisesti valittua päiväkotia ympäri Suomen. Tutkimusaineisto kerättiin vuosien 2015–2016 aikana. Aineiston kuvailuun käytettiin prosenttiosuuksia ja keskiarvoja. Muuttujien keskiarvojen poikkeavuuksia toisistaan tarkasteltiin riippumattomien otosten t-testillä ja yksisuuntaisella varianssianalyysilla. Muuttujien välisiä yhteyksiä tutkittiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimella.
Arkisin päiväkotipäivän jälkeen lapset ulkoilivat keskimäärin 30–60 minuuttia ja viikonloppuisin 1-2 tuntia päivässä. Tulokset osoittivat, että asuintalo ja vanhempien antama lupa leikkiä piha-alueella olivat yhteydessä lasten ulkoilun määrään. Omakotitalossa asuvat lapset ulkoilivat eniten. Liikuntapaikkojen aktiivinen käyttäminen sekä perheen yhdessä harrastama liikunta olivat yhteydessä runsaampaan ulkoiluun.
Vanhempien ja päiväkotien tulisi huolehtia siitä, että lapsella on mahdollisuuksia riittävään päivittäiseen ulkoiluun. Lisäksi kotien lähiympäristöjen suunnittelussa olisi tärkeää huomioida lasten ulkona leikkimisen ja liikkumisen tarpeet.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2017
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201706062693Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish