"Pojat ei kuiski" : lasten sukupuolen yhteys heidän toimintamahdollisuuksiinsa päiväkodissa
Abstract
Tutkimus tarkastelee lasten sukupuolta ja toimintamahdollisuuksia päiväkodissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko sukupuoli yhteydessä toimintamahdollisuuksiin ja mitkä ovat siihen liittyviä rajoittavia tai mahdollistavia tekijöitä lasten näkökulmasta.
Tutkimus toteutettiin haastattelemalla 6-7-vuotiaita lapsia yhdessä keskisuuren kaupungin päiväkodissa. Haastattelut toteutettiin parihaastatteluina. Yhteensä tutkimukseen osallistui 5 tyttöä ja 5 poikaa. Aineisto analysoitiin käyttäen teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.
Tulokset osoittivat, että sukupuoli on yhteydessä toimintamahdollisuuksiin sekä rajoittavasti että mahdollistavasti. Rajoitteiden ja mahdollistavien tekijöiden määrässä ja laadussa oli eroja sukupuolten välillä. Lisäksi ilmeni tekijöitä, jotka olivat yhtä mahdollistavia tai rajoittavia molemmille sukupuolille. Tulosten mukaan ryhmässä oli yksi tyttö ja yksi poika, joiden toimintamahdollisuudet eivät olleet samanlaiset kuin muilla lapsilla.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että poikien toiminnan rajoitteet ja mahdollisuudet kietoutuivat heidän oletettuun ja toteutuvaan liikunnallisuuteensa ja tyttöjen heiltä odotettuun ja toteutuvaan rauhallisuuteensa. Lasten oli kuitenkin mahdollista rikkoa sukupuolirajoja hyväksytysti. Tässä tutkimuksessa tehtyjen johtopäätösten mukaan biologiseen sukupuolikäsitykseen pohjaava kasvatus ohjaa yhä ammattikasvattajien työtä, eikä Varhaiskasvatussuunnitelman (2016) mukainen sukupuolisensitiivinen kasvatus ole siirtynyt käytäntöön.
Main Authors
Format
Theses
Bachelor thesis
Published
2017
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201705102265Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Tietueessa on rajoitettuja tiedostoja. You can request a copy of this thesis here The material is available for reading at the archive workstation of the University of Jyväskylä Library.
This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.