Liimalitku.blogspot.com : kokemuksia liikuntablogikirjoittamisen vaikutuksesta liikunta-aktiivisuuteen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ammatillisen perusopetuksen opiskelijoilla
Abstract
Päivi Ryynänen (2017). liimalitku.blogspot.com – Kokemuksia liikuntablogikirjoittamisen vai-kutuksesta liikunta-aktiivisuuteen ja hyvinvoinnin edistämiseen ammatillisen perusopetuksen opiskelijoilla, Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 80 s., 5 liitettä.
Työkyvyn ylläpitäminen, yksilön fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn merkitys on kasvanut nyky-yhteiskunnassa. Yhteiskunnan tasolla työuria halutaan pidentää, mutta samalla tulisi pohtia miten yksilöistä pidetään huolta, jotta tämä yhtälö olisi mahdollista. Hyvinvointia ei voi hakea pelkästään terveyspalveluja käyttämällä vaan hyvinvointi on jokaisen yksilön ja instituution vastuulla. Yksilö on ensisijaisesti vastuussa siitä, miten hän edistää omaa toimintakykyään valitsemalla sellaiset elintavat, jotka edistävät sitä. Valinnat ravinnon, liikunnan, päihteiden ja levon sekä unen tekee yksilö itse. Toisaalta myös toimintaympäristö, työpaikka, koulu/opisto tms. elämänkulun mukainen instituutio, ei saa viedä kaikkia voimia eikä aiheuttaa vaaraa toimintakyvylle. Tietoa työkyvyn ylläpitämisestä on saatavilla, mutta osaako yksilö soveltaa sitä omaan elämäntilanteeseen.
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää liikuntablogin käytön yhteyttä liikunta-aktiivisuuteen ja sen toimivuutta pedagogisena menetelmänä ammattikoulussa. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää Työkyvyn ylläpitäminen –kurssi toimivaksi kokonaisuudek-si.
Tämä tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen, eli laadullinen tutkimus. Tutkimuksen tieteenfilosofisessa lähtökohdassa oli piirteitä niin toimintatutkimuksesta, osallistuvasta tutkimuksesta kuin kehittämistutkimuksesta. Tutkimusaineistona käytettiin opiskelijoiden Työkyvyn yllä-pitäminen, liikunta ja terveystieto –kurssilla tuottamia materiaaleja, kuten liikuntablogia, TIMMI-kyselyä ja opintojaksopalautetta. Seurantakyselyssä käytettiin puolistrukturoitua haas-tattelumenetelmää. Tutkimuksen teemat nousivat tutkimuksen keskiöön viitekehyksen pohjalta. Teemoiksi valikoituivat liikuntablogin yhteys liikunta-aktiivisuuteen, liikuntablogikirjoittaminen sekä liikuntablogi opetusmenetelmänä Työkyvyn ylläpitäminen –kurssilla. Tutkimuksen aineistoanalyysissä käytettiin teoriapohjaista sisällön analyysimenetelmää.
Tutkimustuloksista ilmeni, että liikuntablogikirjoittamisella ei ollut yhteyttä opiskelijan liikunta-aktiivisuuteen. Tähän tutkimukseen osallistuneet opiskelijat kokivat liikuntablogikirjoittamisen enemmänkin kurssiin liittyväksi velvollisuudeksi kuin vapaa-ajan liikunnan motivaattoriksi. Ne opiskelijat, jotka olivat motivoituneita omista lähtökohdistaan liikkumaan, liikkuivat suunnitelmiensa mukaan. Ne, joiden liikuntaharrastus oli olosuhteista (sää, paikka) riippuvainen tai liikunta ei kiinnostanut, jättivät liikuntaharrastamisen vähemmälle, jopa olemattomaksi. Liikuntasuosituksen mukainen liikunta-aktiivisuus täyttyi vain yhdellä tutkittavista. Toisaalta tutkimuksesta nousi esille se, että blogikirjoittaminen pedagogisena menetelmänä on toimiva väline oppimiseen ja oivaltamiseen oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja edistämisessä. Verkko-oppimisympäristöissä tai ASP-pohjaisissa opetusmenetelmissä on kuitenkin panostet-tava nuorten henkilökohtaiseen ohjaukseen.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2017
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201704242050Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish