dc.contributor.advisor | Jouhki, Jukka | |
dc.contributor.author | Hakunti, Juulia | |
dc.date.accessioned | 2016-12-15T09:27:49Z | |
dc.date.available | 2016-12-15T09:27:49Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.other | oai:jykdok.linneanet.fi:1644533 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52367 | |
dc.description.abstract | Suomen on villinnyt oluthuuma. Kauppojen hyllyt notkuvat monipuolisesta oluttarjonnasta, olutseuratoiminta on aktiivista ja pienpanimoja perustetaan maahamme jatkuvasti lisää. Suomalaiset ovat toden teolla löytäneet oluen monipuolisen maailman ja olutharrastuneisuus on yleistynyt.
Etnologiassa alkoholikulttuuria ja moderneja juomatapoja on tutkittu hyvin vähän ja olutta harrastuk-sena ei lainkaan. Lähitieteissä alkoholitutkimusta on ollut enemmän, mutta se on ollut pääosin ongelmakeskeistä. Tutkimukseni kautta haluan tuoda esiin olutta harrastavien ihmisten näkökulmaa alkoholitutkimuksen kentällä ja luoda pohjaa tulevalle etnologiselle olutkulttuuritutkimukselle.
Pro gradu –työssäni tutkin Jyväskylässä toimivan Olutkulttuuriseuran jäsenten olutharrastuneisuutta. Tutkimuksessani selvitän, mitä merkityksiä jyväskyläläiset olutharrastajat antavat oluelle ja olutharrastukselleen. Tutkimusaineistoni muodostuu kahdestatoista teemahaastattelusta sekä viiden Olutkulttuuriseuran tapahtuman havainnoinneista. Tutkimukseni lähtökohta on etnografinen, joten tekstissä painot-tuu aineiston kuvailu ja aihepiirin historiallinen konteksti. Yleisen olutharrastuneisuuden tutkimuksen ohessa olen selvittänyt myös jyväskyläläisen olutharrastuksen lähihistoriaa keräämäni muistitietoaineiston pohjalta.
Tutkimukseni teoreettinen lähestymistapa aiheeseen on holistinen. Käytännössä vertailen keräämästäni aineistosta esiin nousseita havaintoja aiempaan suomalaiseen juoma- ja olutkulttuuria käsittelevään tutkimukseen. Vertailuun valitsemissani tutkimuksissa tulevat esiin sekä historialliset että modernit näkökulmat suomalaisiin juomatapoihin ja olutkulttuuriin.
Tutkimustuloksissani korostuu olutharrastajien oluelle antamat merkitykset. Harrastajat näkevät oluen monipuolisena juomana, jota voidaan harrastaa esimerkiksi oluen maistelun, olutarvioiden kirjoittami-sen, kotioluen panemisen, olutseuratoiminnan tai olutmatkailun kautta. Monille harrastajille olutharrastus on hyvin sosiaalista toimintaa ja olutseurat nähdään helppona väylänä tutustua muihin harrastajiin. Olutharrastajat haluavat muuttaa suomalaisia juomatapoja ja juurruttaa sivistyneempää ja vähemmän humalahakuista juomakulttuuria Suomeen. | fi |
dc.format.extent | 1 verkkoaineisto (131 sivua) | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.rights | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.subject.other | olut | |
dc.subject.other | alkoholikulttuuri | |
dc.subject.other | juomatavat | |
dc.subject.other | harrastukset | |
dc.subject.other | järjestötoiminta | |
dc.subject.other | etnografia | |
dc.title | Yhteisöllinen olut : etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista | |
dc.title.alternative | Etnografinen tutkimus jyväskyläläisistä olutharrastajista | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-201612155108 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Humanistinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Humanities | en |
dc.contributor.laitos | Historian ja etnologian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of History and Ethnology | en |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Etnologia | fi |
dc.contributor.oppiaine | Ethnology | en |
dc.subject.method | Etnografia | |
dc.date.updated | 2016-12-15T09:27:49Z | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | fi |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 302 | |
dc.subject.yso | olut | |
dc.subject.yso | alkoholikulttuuri | |
dc.subject.yso | juomatavat | |
dc.subject.yso | harrastukset | |
dc.subject.yso | järjestötoiminta | |
dc.subject.yso | Jyväskylä | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.type.okm | G2 | |