Visuaalinen ja auditiivinen opetusmetodi pianonsoitossa : miten eri musiikkipedagogiset menetelmät tukevat oppilasta, jolla on oppimisen erityisvaikeus?
Abstract
Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan erityisoppijoiden pianonsoiton ja nuotinluvun oppimista vaihtoehtoisin musiikkipedagogisin keinoin. Esittelen auditiivisista opetusmetodeista Colour Keys -metodin sekä kuvionuottimenetelmän ja auditiivisista Suzuki-menetelmän.
Pianonsoitto vaatii muun muassa hahmotuskykyä ja monipuolista tiedonkäsittelykykyä. Erityiseksi sen tekee se, että se edellyttää monien aistien koordinoitua ja yhtäaikaista toimintaa. Pianonsoiton luonteesta johtuen nuottienluku voi olla hankalaa niille, joilla on oppimisen erityisvaikeuksia. Erityisvaikeuksien taustalla ovat useimmiten perintötekijät sekä aivojen toiminnalliset ja rakenteelliset poikkeavuudet.
Työn teoreettisessa osuudessa tarkastellaan tutkimuskirjallisuuden pohjalta yleisimpiä oppimisen erityisvaikeuksia ja myöhemmin sitä, miten nämä erityisvaikeudet näkyvät pianonsoiton ja nuotinluvun oppimisessa. Tehtäväni on selvittää, onko oppiminen helpompaa niille, joilla on oppimisen erityisvaikeus, silloin kun käytetään vaihtoehtoisia opetusmetodeja. Tutkimuskysymykseni on, miten visuaalista ja auditiivista oppimistyyliä painottavat musiikkipedagogiset menetelmät tukevat pianonsoiton oppilasta, jolla on oppimisen erityisvaikeus?
Tutkimustulokset on saatu haastattelemalla neljää eri soitonopettajaa, jotka opettavat vaihtoehtoisilla musiikkipedagogisilla menetelmillä sekä vertailemalla näitä metodeja perinteiseen nuotinlukumenetelmään. Tuloksena voidaan sanoa, että oppiminen on helpompaa erityisoppijoille vaihtoehtoisin pedagogisin menetelmin. Hahmottamisen kannalta esimerkiksi erilaiset kuviot ja värilliset nuotit edesauttavat oppimista enemmän kuin perinteinen nuottiviivasto. Oppimisen erityisvaikeus ei ole este oppimiselle, sen sijaan oppimista tehostaa, kun opittava asia opitaan usean aistin välityksellä, samalla se on vaikutukseltaan pysyvintä.
Uskon, että tutkimuksesta on hyötyä kaikille musiikin parissa työskenteleville erityisopettajille ja pianonsoitonopettajille. Kaikki opettajat eivät tunnista oppimisen erityisvaikeuksia ja tässä yksi syy, miksi halusin tehdä tutkielman aiheeseen liittyen.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2016
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201608103750Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Tietueessa on rajoitettuja tiedostoja. You can request a copy of this thesis here The material is available for reading at the archive workstation of the University of Jyväskylä Library.
This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.