Sähköisen portfolion käyttö näyttötutkinnossa
Abstract
Vuodesta 1994 lähtien suomalaiseen koulutusjärjestelmään kuuluva näyttötutkinto on vakiinnuttanut paikkansa osaamisen tunnustamisen muotona. Näyttötutkinnon houkuttelevuus perustuu osaamiskeskeisyyteen, jolloin vaikkapa aikuisopiskelija pystyy työn ohessa osoittamaan osaamistaan ja saavuttamaan tutkintotodistuksen. Digitalisaatio ja digiloikat ovat olleet 2010-luvulla voimakkaasti esillä, mutta miten digitalisaatio voisi käytännössä näkyä näyttötutkinnossa esimerkiksi ohjelmistotuotannon osaamista tunnistettaessa ja tunnustettaessa?
Tässä tutkimuksessa tutkittiin sähköisen portfolion käyttöä näyttötutkinnossa. Tutkimuksen teoriaosuudessa perehdyttiin näyttötutkintojärjestelmään, osaamisen mittaamiseen ja arviointiin, sähköiseen portfolioon ja portfolion toteutusmalleihin. Tutkimusosuudessa tutkittiin valitun sähköisen portfolion toteutusmallin soveltuvuutta kohderyhmän tarpeisiin. Kohderyhmänä toimivat Hyria Koulutus Oy:n tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon ohjelmistotuotannon osaamisalan aikuisopiskelijat. Tutkimus toteutettiin kehittämistutkimuksena.
Tutkimus osoitti, että sähköistä portfoliota voidaan hyödyntää näyttötutkinnossa. Sähköinen portfolio mahdollistaa sähköisten välineiden käytön osana arviointia, mutta voi laajimmillaan vaikuttaa näyttötutkintoprosessin lisäksi myös näyttötutkinnon järjestäjän prosesseihin.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2016
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201607013439Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish