When identity becomes political : the Russophone population of Moldova in social media
Abstract
Tämä opinnäyte analysoi Moldovan venäjänkielisen väestön poliittista identiteettiä käyttäen lähteenään venäläisessä sosiaalisessa mediassa (vKontakte) käytyjä keskusteluja. Tutkimus on jaoteltu temaattisesti historiaa, kieltä, Transnistriaa, muita nykyhetken poliittisia kysymyksiä ja tulevaisuusnäkymiä käsitteleviin lukuihin. Yhdessä nämä alaluvut muodostavat laaja-alaisen kuvan tutkimuksen kohteena olevan ihmisryhmän poliittisista näkemyksistä.
Työn teoreettinen pohja rakentuu poliittisen identiteetin, nationalismin ja geopolitiikan käsitteille, joita sovelletaan sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen analyysiin käyttäen metodina tekstianalyysia. Vertailua tehdään Venäjän ulkopolitiikan retoriikkaan, joka kohdistuu "lähiulkomailla" asuviin "maamiehiin", toisin sanoen entisissä neuvostotasavalloissa asuvaan venäjänkieliseen väestöön. Lisäksi Moldovan tilannetta verrataan muihin venäjänkielisiä vähemmistöjä omaaviin entisiin neuvostotasavaltoihin tukeutuen aiempaan tutkimukseen aiheesta.
Tutkimus osoittaa että neuvostokaudella syntynyt "Moldovalaisuus"-ideologia ja siihen liittyvä retoriikka on edelleen voimissaan keskusteltaessa poliittisiin kysymyksiin ja Moldovan venäjänkielisen väestön identiteettiin liittyvistä kysymyksistä. Myös venäläisen median vaikutus näkyy tiettyihin poliittisiin tapahtumiin liittyvässä keskustelussa. Kieli-identiteetti vaikuttaakin olevan monin tavoin yhteydessä yksilön sosiaaliseen identiteettiin ja poliittisiin mielipiteisiin, ja kielikysymys vaikuttaa kaikkien analysoitujen keskustelujen taustalla. Aiempi tutkimus on tuottanut samankaltaisia tuloksia muista entisistä neuvostotasavalloista, vaikka tilanne onkin murroksessa venäjänkielisen väestön muuttuessa yhä suuremmassa määrin kaksikieliseksi.
Toisaalta tutkimus osoittaa Moldovan venäjänkielisen väestön moniäänisyyden: viimeaikainen poliittinen käänne kohti EU:ta saa osakseen tukea ja kaikki kolme pääideologiaa (Romania- ja Venäjä-suuntautuneisuus sekä moldovalainen patriotismi) jotka vaikuttavat Moldovan sisä- ja ulkopolitiikassa näkyvät myös käyttämissäni lähteissä. Analyysiini pohjaten voidaankin todeta, että historialliset tekijät, valtiollisen tason jatkuvasti muuttuva poliittinen suuntautuminen, Moldovan kulttuurinen ja geopoliittinen sijainti idän ja lännen välissä, sekä taloudelliset ongelmat ovat johtaneet Moldovan venäjänkielisen väestön jakautuneisiin identiteetteihin ja poliittisiin mielipiteisiin.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2015
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201511303864Käytä tätä linkitykseen.
Language
English