Once in a lifetime : lukiolaisten kokemuksia Vanhat Tanssit -kurssista ja -tapahtumasta
Abstract
Heiska, H. ja Latonummi, K. 2015. Once in a lifetime: Lukiolaisten kokemuksia Vanhat Tanssit -kurssista ja -tapahtumasta. Jyväskylän yliopisto, Liikuntakasvatuksen laitos, Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma. 95 s., 2 liitettä.
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää lukion toisen vuosikurssin opiskelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia Vanhat Tanssit -kurssista ja -tapahtumasta. Tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia merkityksiä opiskelijat antavat tapahtumalle. Tavoitteena oli kuvata, selittää ja ymmärtää nuorten kokemuksia ja merkityksellisinä pitämiä asioita. Tutkimuksella haluttiin myös selvittää opiskelijoiden Vanhat Tanssit -kurssille osallistumisen sekä osallistumattomuuden syitä.
Aineisto on laadullinen tapaustutkimus, jossa käytettiin hermeneuttis-fenomenologista otetta. Tutkimukseen osallistui erään eteläsuomalaisen lukion 39 opiskelijaa, joista tyttöjä oli 21 ja poikia 18. Tutkimusaineisto kerättiin marraskuussa 2014. Aineisto koostuu opiskelijoiden vapaa-ajallaan kirjoittamista ainekirjoituksista. Opiskelijat kirjoittivat aineen joko otsikolla Kokemuksia Vanhat Tanssit -kurssista ja -tapahtumasta (N=33) tai Miksi en osallistunut kurssille? (N=6). Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä ja teemoittelemalla.
Tutkimus osoitti, että Vanhat Tanssit -kurssilla ja -tapahtumalla on tärkeä merkitys lukiolaisten toisen vuoden opiskelussa. Nuoret kirjoittivat runsaasti parinvalinnasta, ulkonäkötekijöistä, esiintymisistä sekä esiintymisjännityksestä. Tutkimuksen nuoret pitivät tanssien harjoittelua tärkeänä osana Vanhat Tanssit -kurssia ja nuoret kehuivat harjoitusten ilmapiiriä. Tanssien ohella oheistoiminta, nousi merkitykselliseksi osa-alueeksi, jossa tärkeää oli yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen. Kurssi vaikutti myönteisesti usean nuoren suhtautumiseen tanssimista kohtaan. Onnistumisen kokemukset lisäsivät itseluottamusta omaan tanssimiseen, minkä uskottiin rohkaisevan myöhemmin vapaa-ajallakin tanssimaan paritansseja. Tärkeänä kurssin antina nuoret pitivät myös tanssitaidon oppimista. Vanhat Tanssit -kurssi ja -tapahtuma oli opiskelijoille arvokas yhteisöllinen kokemus. Suurin osa tutkimuksen nuorista kertoi Vanhojen tanssien vaikuttaneen myönteisesti ryhmän yhteenkuuluvuuteen ja yhteishenkeen. Opiskelijat pitivät erityisen tärkeänä sitä, keiden kanssa tapahtuman sai kokea. Erityisesti tytöille tapahtuman kokeminen hyvien kavereiden kanssa oli arvokkaampaa kuin itse tanssiminen. Tärkeäksi nousi myös vanhojen tanssien kokeminen kyseisessä lukiossa kyseisen ryhmän kanssa ennen koulun lakkauttamista. Tutkimuksemme nuoret kokivat, että Vanhat Tanssit ovat osa yleissivistystä ja hieno perinne lukioissa. Opiskelijat näkivät erilaisten tapahtumien tuovan mielekästä vaihtelua teoriapainotteiseen opiskeluun. Merkittävimmiksi Vanhat Tanssit -kurssille osallistumisen syiksi nousivat kavereiden osallistuminen, oman sisaruksen tai sukulaisen esimerkin seuraaminen sekä opettajan tai oman vanhemman houkuttelu. Mikään yksi erityinen tekijä ei sitä vastoin noussut selkeäksi osallistumattomuuden syyksi.
Main Authors
Format
Theses
Master thesis
Published
2015
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201511233769Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish