Koiran mielen arvoitus ja kerronta
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee koiran mielen representointia kaunokirjallisessa kerronnassa. Tutkielma keskittyy todellisten koirien representointiin ja pohtimaan aihettaan teorian näkökulmasta. Se käsittelee myös viittä koirista kertovaa kirjaa, jotka havainnollistavat teoreettisia huomioita. Tutkielman teoriataustana toimivat kognitiivinen narratologia, zoonarrattologia sekä laajempi posthumanistinen viitekehys. Eläinten käyttäytymistä tutkiva etologia tarjoaa tutkielmalle tietoa luonnontieteellisestä käsityksestä koiran mielestä. Koiran mielen representointi vaikuttaa sekä siihen, mitä koirista kerrotaan, että siihen, miten niistä kerrotaan.
Koska olemme koiriin kumppanuuslajisuhteessa, voimme ymmärtää ja kertoa koiran mielestä paremmin kuin villieläinten. Koirien mieli on aktiivinen ja sosiaalinen, ja tulkitsemme koiran mieltä sen ulkoisen käytöksen perusteella. Koira säilyttää tieteellisestä tiedosta ja kumppanuudesta huolimatta arvaamattomuutensa, jota kohti voimme kurkottaa kirjallisuuden keinoin.
Koiran mielestä kerrottaessa on tärkeää tiedostaa, että koira ei käytä ihmiskieltä ja että tarkastelemme koiria inhimillisestä näkökulmasta. Koiria representoitaessa on oleellista tavoitella todellisen koiran mieltä sen sijaan, että heijastaisimme kirjallisuuden koiriin inhimillisiä pyrkimyksiä.
Koirien mielestä kertominen ei voi perustua koiran omaan ääneen, joten ensimmäisen ja kolmannen persoonan kerronnan muodoista ainoastaan kolmannen persoonan psykokerronta, jossa kertoja välittää koiran mieltä, voi representoida todellisia koiria. Kirjallisuuteen kuuluu kuitenkin myös rajojen kokeilu, ja erilaiset kerronnalliset kokeilut voivat tavoittaa koiran mielen puolia, jotka jäisivät hämäriksi kerronnan varmalla alueella.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Eläin, jota rakastin liikaa : koiran representaatio suomalaisessa taiteessa
Hämäläinen, Sonja (2020)Maisterintutkielmassa käsitellään koiran representaatiota suomalaisessa maalaus- ja veistotaiteessa aikavälillä 1400–2018. Laadullisen tutkimuksen tavoitteena on tehdä nähtäväksi niitä koiran asemaan ja esittämiseen liittyviä ... -
Kuvitteellinen puutarha, oikeita rupikonnia
Kilpiö, Juha-Pekka; Rantama, Vesa (Runoyhdistys Nihil interit ry, 2018) -
Dead Dog Talking : Posthumous, Preposthumous, and Preposterous Canine Narration in Charles Siebert’s Angus
Keskinen, Mikko (Routledge, 2020)The section focusing on narrating and narrated animals opens with Mikko Keskinen’s chapter, which probes the narrational peculiarities of posthumous tales told by dogs. The primary target of Keskinen’s analysis is Charles ... -
Ei-inhimillisten eläinten posthumanistiset kuvaukset Curzio Malaparten romaanissa Kaputt
Pajunen, Daniel (2019)Erittelen ja analysoin tutkielmassani posthumanistiseen teoriaan nojaten italialaisen Curzio Malaparten Kaputt-romaanin (1967) ei-inhimillisten eläinten kuvauksia. Tulkintani mukaan Kaputt-teoksesta on luettavissa esiin ... -
Aavesärkyä kertomuksen rakenteissa : kerronnalliset ja sukupuoliset rajanylitykset Taneli Viljasen teoksessa "Kaikki tilat ovat täynnä aaveita"
Säntti, Joonas (Eurooppalaisen filosofian seura ry, 2020)Taneli Viljasen romaani kutsuu tarkastelemaan itseään tekstitilana, jossa äänet kaikuvat. Teos hyödyntää tekstuaalisia strategioita, jotka tekevät ääniä yksilöivän paikantamisen ja kokemuksellisuuteen perustuvat tulkinnat ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.