Graafisten käyttöliittymien regressiotestauksen automatisointi
Abstract
Testaaminen on järjestelmäkehityksen elintärkeä osa. Järjestelmien jatkuva mo- nimutkaistuminen ja erityisesti graafisten käyttöliittymien lisääntyminen johtaa siihen, että laadunvarmistuksen merkitys kasvaa edelleen ja lisäksi siitä tulee entistä haastavampaa ja kalliimpaa. Keskimäärin yli puolet ohjelmistokehitys- projektien kokonaiskustannuksista syntyy testauksesta. Testauksen automa- tisoinnilla pyritään pienentämään testauksesta aiheutuvia kustannuksia ja sa- malla tehostamaan testauksen toimintaa.
Aina ei ole kuitenkaan järkevää automatisoida testausta. On voitava pe- rustella, milloin testaamisen automatisointi on kannattavaa. Regressiotestauk- sen yhteydessä näin usein on, sillä testausta suoritetaan useita kertoja käyttäen samoja testitapauksia. Regressiotestauksen tarkoitus on varmistaa, että ohjel- misto toimii muutosten jälkeen oikein. Sen vuoksi regressiotestausta tulisi suo- rittaa mahdollisimman usein, mielellään jokaisen muutoksen jälkeen. Manuaa- lisesti työmäärä on kuitenkin niin iso, että sen suorittaminen ei ole järkevää au- tomatisoimatta.
Tässä pro gradu -tutkielmassa luodaan kirjallisuuteen perustuva katsaus ja selvitetään, millaisia malleja, viitekehyksiä ja tekniikoita on esitetty graafisten käyttöliittymien regressiotestauksen automatisointiin. Tarkemmin esitellään viitekehyksistä Daily Automated Regression Tester (DART) ja automatisointi- työkaluista Selenium IDE, jotka valittiin myös esimerkkiprojektimme graafisten käyttöliittymien regressiotestauksen automatisointiin.
Tutkielman empiirisessä osuudessa raportoidaan tämä kokeellinen tutki- mus, jossa luotiin malli, jota pilotoitiin esimerkkiprojektimme. Koska organisaa- tiomme on testauksen automatisoinnin saralla testauksen kypsyysmallin alim- malla tasolla, emme voineet käyttää DARTia suoraan, vaan siitä piti luoda or- ganisaatiollemme sopiva malli. Tätä mallia hyväksi käyttäen saimme automati- soitua esimerkkiprojektimme graafisen käyttöliittymän regressiotestauksen. Testauksen kohteena tässä pilotissa oli suuremman järjestelmän yksi osa: pika- linkkisovellus. Tutkimuksen perusteella voitiin vetää johtopäätös, että graafis- ten käyttöliittymien automaattinen regressiotestaus on mahdollista ottaa orga- nisaatiossamme käyttöön melko pienin ponnistuksin mutta jatkotutkimus on kuitenkin vielä tarpeellista maksimaalisen hyödyn saamiseksi.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2014
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201409262883Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish