Kirjakustantajien viestintä verkossa
Abstract
Kirja-ala on murroksessa. Kuluttajien käyttäytymistä on vaikeaa ennustaa. Kustantamot joutuvat muuttamaan toimintatapaansa ollakseen kilpailukykyisiä toimijoita markkinoilla, jotka pirstaloivat kuluttajien käyttäytymistä. Kirjankustantajien on tehtävä verkkoviestintää, joka herättää kuluttajan mielenkiinnon ja kustantajan pitää olla mukana niissä kanavissa, jossa kuluttaja on. Lukemisympäristön muutoksessa digitalisoituminen voi olla kustantamoille mahdollisuus.
Nopea verkkoviestinnän kehittyminen vaatii kustantamoilta mukana oloa siellä, missä niiden sidosryhmät ovat – verkossa. 2000-luvulla verkosta on tullut kilpailija kirjalle tiedon haussa ja vapaa-ajan käytössä. Verkkoviestinnän ja sen tuomilla mahdollisuuksilla kustantamot voivat parantaa menestymistään muuttuvassa toimintaympäristössä.
Tutkimustehtävänä oli kuvata miten kirjankustantajat viestivät verkossa.
Tutkimuksessa selvitettiin Gummeruksen, WSOY:n, Otavan ja Teoksen viestintää niiden verkko- ja Facebook-sivuilla. Työn tutkimusote on kvalitatiivinen. Pohjustavassa tutkimuksessa tarkasteltiin organisaatioiden verkkoviestintää analyysitaulukon avulla. Teemahaastattelun avulla pyrittiin kuvaamaan kohdeorganisaatioiden viestintää kuluttajien näkökulmasta.
Tutkimuksen tulosten perusteella kustantajien verkkoviestintä on visuaalisesti ja sisällöllisesti samankaltaisia. Verkkosivuilla ja Facebookissa esiin nousevat kirjat ja uutiset ja tapahtumat. Verkkoviestintä on ajankohtaista ja aktiivista, mutta se on kustantajalähtöistä. Vuorovaikutusta on vähän.
Main Author
Format
Theses
Master thesis
Published
2013
Subjects
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201312122789Käytä tätä linkitykseen.
Language
Finnish
Tietueessa on rajoitettuja tiedostoja. You can request a copy of this thesis here The material is available for reading at the archive workstation of the University of Jyväskylä Library.
This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.